septembrie 28, 2022

Caz nou de pesta porcina africana in Salaj

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a reunit ieri si a adoptat noul plan de masuri impotriva raspandirii bolii suinelor si a extins aria zonelor considerate infectate si ce a zonelor puse sub control temporar

rn

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a intrunit ieri, martii 22 ianuarie, in sedinta extraordinara, ca urmare a unui nou caz nou de pesta porcina africana PPA) confirmat duminica, 20 ianuarie, la un porc mistret împuscat în localitatea Camar. Este primul caz dupa mult timp de la identificarea celorlalte patru cazuri din Salaj in prima parte a anului trecut, ultimul in august.

rn

CJSU a adoptat ieri un nou plan de masuri pentru combatere pestei porcine africane pe raza judetului. Comparativ cu masurile din planul adoptat anterior, planul de masuri adoptat ieri prevede includerea în zona afectata a fondului de vânatoare (FV) 31 LAPIS, respectiv localitatile Sumal, Lesmir, Zauan Bai si Ip, iar in zona de control temporar sunt incluse si localitatile Port, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîsa, Halmasd, Drighiu, Nusfalau.
Zona infectata se întinde pe o arie cu o raza de 8 km de la locul în care s-au gasit mistretii cu pesta porcina, iar zona de control temporar pe o raza de 13 km.
Zona infectata include, în totalitate, FV (fond de vanatoare) 30 CARASTELEC si FV 27 M}GURA, respectiv partial FV 22 PANIC, FV 28 CHIESD, FV 26 SAMSUD si FV 31 LAPIS.
Zona de control temporar include restul zonei ce nu a fost prinsa in zona infectata pentru FV 31 LAPIS, FV 22 PANIC, FV 28 CHIESD si FV 26 SAMSUD, FV 29 HUSENI – partial, cuprinzând localitatile: Bic, Ratin, Huseni, Crasna limita drumul national 1H Simleu Silvaniei – Nusfalau, râul Crasna, calea ferata, FV 20 ZAL}U cu localitatile Criseni, limita municipiul Zalau, FV 25 CEHU SILVANIEI cu localitatile Gârceiu, Diosod, Bocsita, FV 21 CRASNA cu localitatile Aghires, Crasna, Zalau – limita drumul Crasna – Aghires – Zalau.
Se mentin masurile generale pentru a preveni aparitia de focare de pesta porcina africana (PPA) pe raza judetul Salaj, adoptate prin Hotarârea CJSU din 31 mai 2018.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.