Câți bani pot primi politicienii în campania electorală? AEP a stabilit limitele pentru donații

Partidele politice au primit, doar în luna martie, peste 24 de milioane de lei din partea Autorității Electorale Permanente, sub formă de subvenții de la bugetul de stat.

În conturile PSD au intrat 9.517.881 lei, în timp ce PNL a primit 8.068.766 lei. USR a încasat 4.349.701 lei, iar AUR a beneficiat de 1.926.344 lei.

Și PMP a încasat 359.802 lei, dar suma a fost direcționată automat către un executor judecătoresc.

Ținând cont că partidele vor intra în curând în campania electorală, AEP vine cu o serie de precizări privind modul în care acestea își vor putea utiliza banii. Este necesar ca fiecare partid să aibă un mandatar financiar și să își deschidă un cont bancar pentru campania electorală, până cel târziu la data de 10 mai 2024. Conturile bancare pentru campania electorală se deschid numai prin mandatarii financiari înregistrați de către Autoritatea Electorală Permanentă. Toate operațiunile de încasări și plăți privind campania electorală se efectuează numai prin conturile bancare deschise pentru campania electorală, notificate în prealabil Autorității Electorale Permanente.

Este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică, companie națională, firmă ori instituție de credit la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ- teritoriale, ori de către societăți care desfășoară activități finanțate din fonduri publice. Interdicția se aplică și în cazul societăților care, cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale, au desfășurat activități finanțate din fonduri publice.
Finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către sindicate, culte religioase, asociații ori fundații de naționalitate română sau de altă naționalitate decât cea română este interzisă.
Este interzisă și finanțarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, din partea unor persoane fizice care nu au cetățenia română sau a unor persoane juridice de altă naționalitate decât cea română, cu excepția persoanelor fizice cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.
Nu se pot primi donații care au alt obiect decât sume de bani și nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit pentru finanțarea campaniei electorale.

Donațiile primite de către candidați pentru a fi utilizate drept contribuții pentru campania electorală trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie primite doar de la persoane fizice; donația primită de la o persoană fizică nu poate depăși valoarea a 200 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv suma de 660.000 lei; donațiile cu o valoare mai mare de 10 salarii de bază minime brute pe țară, respectiv suma de 33.000 lei, pot fi primite de candidați numai prin conturile bancare proprii. Donațiile primite de către candidați care au o valoare mai mare de 25.000 de lei se încheie prin înscris autentic.
În cazul în care candidatul primește mai multe donații de la aceeași persoană fizică, iar valoarea totală a acestora depășește 10 salarii minime brute pe țară, suma de bani care depășește cuantumul a 10 salarii minime brute pe țară va fi încasată doar prin intermediul conturilor bancare.

Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale care obțin, individual sau într-o alianță, cel puțin 3%
din totalul voturilor valabil exprimate au dreptul de a obține de la AEP rambursarea cheltuielilor electorale efectuate.

Cheltuielile efectuate într-o circumscripție electorală de către un candidat independent se rambursează numai dacă acesta a obținut cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate pentru funcția la care a candidat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *