Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță

Odată ce trece iarna, căpușele devin extrem de enervante pentru patrupezii noștri. Află în acest articol de ce e atât de important să scapi de ele cât mai repede și cum se scot căpușele la câini.

Îndepărtarea căpușelor: cu cât mai repede cu atât mai bine pentru câine

Din păcate căpușele nu doar că sunt enervante pentru oameni și câini, ci pot și transmite numeroase boli. Așa că nu e de joacă. Prin urmare:

Cu cât mai repede detectezi și îndepărtezi căpușele la câini, cu atât mai mic este riscul ca acestea să transmită patogeni.

Pentru că majoritatea patogenilor sunt localizați în intestinul căpușei. De acolo ei trebuie să migreze întâi în glandele salivare pentru a infecta noua gazdă. Procesul durează câteva ore. Așa că, dacă îndepărtezi căpușa la timp, reduci șansele de transmitere a patogenilor.

Controlul regulat de căpușe este obligatoriu

Cel mai bine este să verifici câinele de căpușe după fiecare plimbare. Pentru a face asta, examinează bine întregul corp al câinelui: fii atent în mod special la zona capului, la urechi, gât, stomac și la partea interioară a coapselor. Căpușele preferă zone cu piele subțire și puțină blană.

Căpușele sunt uneori mai vizibile, alteori nu. În funcție de cantitatea de sânge absorbită, mărimea lor variază între cea a unui vârf de ac și cea a unui sâmbure de cireașă.

Fii atent la simptomele care ar putea apărea după ce câinele a fost mușcat de o căpușă. Printre acestea se numără febra sau pierderea apetitului. Ele pot indica o posibilă boală.

Poți folosi o pensetă pentru căpușe pentru a îndepărta complet parazitul.

Îndepărtarea căpușe din pielea câinelui cu un clește

Cum scot corect căpușele la câini?

Dacă patrupedul a adus o căpușă acasă, e important să o îndepărtezi cât mai curând posibil. Urmează pașii de mai jos:

 • Folosește o pensetă sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor.
 • Poziționează penseta pentru căpușe cât mai aproape de pielea câinelui și nu strânge corpul căpușei.
 • Prinde capul căpușei. Apoi trage-l încet, echilibrat și direct din locul înțepăturii (nu îl distruge).
 • Verifică dacă ai îndepărtat complet parazitul sau dacă mai este capul de căpușă rămas în pielea câinelui.
 • Elimină căpușa cu grijă, pentru ca aceasta să nu poată infecta o nouă gazdă.
 • Dezinfectează rana și verific-o regulat. Dacă se formează o zonă roșie în jurul înțepăturii, acest lucru ar putea indica o infecție cu boala Lyme.
 • Ține cont de mușcătura de căpușă pentru moment. Dacă ți se pare că patrupedul este bolnav, slăbit sau are febră, du-l repede la veterinar.

Ce boli transmit căpușele la câini?

Mulți stăpâni de câini se întreabă: sunt căpușele periculoase pentru câini? Răspunsul este destul de clar: da, sunt!

Acest lucru se datorează faptului că acești paraziți pot transmite numeroși patogeni prin saliva lor. Aceștia la rândul lor pot cauza boli foarte periculoase la câine. Printre ele se numără:

 • Borelioza
 • Anaplasmoza
 • Ehrlichioza
 • Babesioza
 • Hepatozoonoza
 • Encefalita de căpușă: boala se transmite de virusuri, dar apare foarte rar la câini și afectează doar animalele cu un sistem imunitar slăbit.

Soluții împotriva căpușelor la câini

Prevenția este mereu mai bună decât suportarea consecințelor – mai ales în cazul căpușelor. De aceea ar trebui să protejezi câinele de mușcături de căpușe și de riscul de transmitere al bolilor.

Există diverse preparate (antiparazitare) care omoară căpușele sau previn infestarea cu acestea. Iată soluțiile împotriva căpușelor disponibile:

 • Preparatele tip picătură se aplică între umerii câinelui și apoi se răspândesc pe întregul corp. În funcție de durata efectului (de obicei până la patru săptămâni) va trebui să tratezi câinele de mai multe ori pe an
 • Sprayurile funcționează ca preparatele tip picătură
 • Zgărzile eliberează continuu substanțele active din ele. De obicei resping căpușele și alți paraziți pentru o perioadă mai lungă de timp (între cinci și șase luni).
 • La veterinar poți găsi și tablete. Efectul pastilelor variază între trei și șase luni în funcție de preparat.

Îndepărtarea căpușelor: trei dintre cele mai cunoscute mituri

Atunci când vine vorba de căpușe și câini – sau alte animale – există încă multe legende. Am ales trei dintre cele mai importante pentru tine:

1. Căpușele cad din pom pe prada lor

Nu e deloc adevărat. Căpușele se întâlnesc de obicei în iarbă sau în tufe.

2. Trebuie să învârți mereu cleștele când îndepărtezi căpușa

3. E periculos să nu îndepărtezi complet căpușa

Există tratamente naturiste împotriva căpușelor?

Nu putem exclude subiectul remediilor naturale împotriva căpușelor. Ocazional s-ar putea să auzi că uleiul, lipiciul, acetona sau produse similare ajută la îndepărtarea căpușelor.

De fapt este chiar din contră. Atunci când încerci să omori căpușele de pe câine cu astfel de produse, s-ar putea să ajungă mai mulți patogeni în rană. Produsele adezive sau pe bază de alcool pot irita pielea câinelui. Îndepărtarea manuală cu cleștele este și va rămâne singura metodă sigură de a îndepărta căpușele de pe câini.

Remedii naturale ca protecție împotriva căpușelor?

Deseori sunt folosite tratamente naturiste pentru prevenirea căpușelor pe câini – de exemplu arbore de ceai sau ulei de chimen negru, uleiuri esențiale, cum ar fi cele de lavandă sau mentă sau usturoi. Deși există rapoarte care sugerează un ușor efect de respingere pentru uleiurile esențiale, de exemplu, acesta este doar de foarte scurtă durată. Nu există studii științifice de încredere privind eficacitatea acestor metode.

Cea mai mare problemă este că unele tratamente naturiste sunt orice, dar nu sănătoase pentru câini. Uleiul de arbore de ceai și usturoiul în mod special pot avea un efect toxic dacă doza este prea mare. Uleiurile cu mirosuri puternice sunt de asemenea enervante pentru nasurile sensibile ale câinilor.

European Scientific Counsel Companion Anamial Parasites (ESCCAP) – o asociație a parazitologilor veterinari din Europa – ne sfătuiește să nu folosim majoritatea acestor soluții naturiste pentru protecția împotriva căpușelor la câini.

Sursa zooplus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *