septembrie 28, 2023

Catalog și expoziție personală Kancsura István

0

Miercuri, 28 iunie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc un dublu eveniment cultural: lansarea catalogului lui Kancsura István, „Kancsura. Vreau să te păstrez!” și vernisajul expoziției personale a autorului acestui volum.

Catalogul „Kancsura. Vreau să te păstrez!” a apărut în cadrul colecției „Arte Vizuale” a Editurii „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Este al doilea volum semnat de artistul octogenar din Cluj-Napoca, după „Kancsura. Prolog singuratic”, publicat la editura zălăuană în luna mai. Volumul face parte din proiectul „Kancsura István. Pictorul clujean”, inițiat și coordonat de Asociația Culturală Continuum, realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Catalogul „Kancsura. Vreau să te păstrez!” va fi lansat în prezența artistului Kancsura István și a coordonatorului proiectului conceput și implementat de Asociația Culturală Continuum, Radu Șerban, artist vizual. Vor rosti alocuțiuni la deschiderea vernisajului: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Szekély Sebestyén György, critic de artă și Florin Gherasim, muzeograf. Expoziția cu lucrări ale artistului Kancsura István (pictură, obiect, instalație) poate fi vizitată până pe data de 16 iulie 2023.

„Răsfoind macheta albumului de față, m-a frapat cursivitatea discursului vizual, parcursul în spirală, cu întoarceri ritmice și, totuși, pe alocuri neașteptate. Prospețimea acestei priviri asupra operei lui Kancsura István se datorează faptului că, aici, nu un istoric sau un critic de artă vorbește despre un artist, ci un alt artist. Astfel, lipsa de inspirație și analiza banalizatoare care caracterizează uneori înșiruirile cronologice realizate de istoricii sau criticii de artă – printre care mă număr și eu – nu se fac simțite în această carte. În cazul lui Kancsura, artist pe care îl cunosc de aproape două decenii, îmi dau seama acum, răsfoind cartea, că prezentarea istorică ar fi fost chiar o citire eronată: cum bine a intuit Radu Șerban, timpul operei este unul diferit. Care este timpul lui Kancsura?”, a menționat în catalogul „Kancsura. Vreau să te păstrez!” Székely Sebestyén György, istoric de artă și director al Galeriei Quadro din Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut