septembrie 28, 2023

Cât muncește un român pentru “meniul zilei”, în funcție de meserie?

0

Potrivit EuroNews, România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal. 

În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, bookingham.ro a vrut să afle cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un “meniul zilei” în oraș în 2023. 

S-au luat în salariile medii lunare pentru 30 de profesii și au fost incluse și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Prețul meniului zilei a fost calculat după date de pe Tazz, Glovo, site-urile restaurantelor și ofertele din social media și s-a făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și s-a ajuns la suma de 35 lei.

Iată care au fost principalele descoperiri: IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei, un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită un meniu al zilei, rezidenții lucrează dublu față de medicii specialiști pentru un meniu al zilei, un chelner trebuie să lucreze de 2 ori mai mult decât un livrator pentru un meniul zilei, pensionarii speciali și pensionarii de rând sunt la poluri opuse.

La începutul anului, CodeCool afirma că IT-ul e unul dintre cele mai sigure domenii, chiar și în vremuri de criză. Datele lor arătau că România e pe primul loc în UE la deficitul de angajați pe această piață, fiind peste 15.400 de programatori lipsă. 

Lucrurile au luat o turnură bruscă în momentul în care giganții din industria tech au început să concedieze în masă. Începând cu luna ianuarie, companiile globale Google, Microsoft, Twitter și Amazon au făcut disponibilizări, spulberând „Raiul IT-iștilor,” iar impactul s-a simțit și în România

Deși acest sector pare că trece printr-o criză, IT-iștii se numără printre românii care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.

Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită meniul zilei. În momentul de față, salariile cadrelor didactice din România variază între 1.900 și 4.500 lei, iar diferențele apar în funcție de profesie, experiență și expertiză. Asta înseamnă că un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită un meniul zilei – la fel de mult ca un fermier. 

Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniul zilei mai repede: într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar. Studiul bookingham.ro arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: 2 ore. Asta îl pune în clasament sub un angajat în domeniul suport clienți sau un zidar.

Rezidenții lucrează dublu față de medicii specialiști ca să-și permită meniul zilei. Analiza arată că, în prezent, un medic specialist trebuie să lucreze aproximativ o jumătate de oră ca să-și permită un prânz în oraș, la fel ca un IT-ist. Un medic rezident trebuie să lucreze dublu. Iar dacă rezidentul își permite într-o oră să mănânce 1 meniu al zilei, un judecător își permite, în același timp, 2 meniuri ale zilei.

Un chelner trebuie să lucreze de 2 ori mai mult decât un livrator pentru meniul zilei

Lucrurile sunt complicate și în domeniul HoReCa, unde există în continuare o criză de personal. Potrivit G4Media, cele mai căutate roluri în acest sector sunt cele de barista și ospătar. Însă angajările sunt cu atât mai greu de făcut în timpul sezonului estival. Unul dintre posibilele motive este lipsa salariului motivant. Un chelner câștigă în medie 2.800 lei pe lună. Asta îl situează la coada clasamentului, fiind nevoit să lucreze 2 ore ca să-și permită un meniul zilei, adică de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător.

Patiserii, cofetarii și măcelarii se situează în clasament mai bine decât chelnerii: trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.

Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Și-ar putea lua un meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.

Dintre meseriile care se încadrează în sectorul HoReCa, bucătarii sunt cel mai sus în top. Trebuie să lucreze o oră și un sfert pentru un meniul zilei, la fel ca un arhitect sau un profesor. 

Datele arată că pensionarii speciali ar fi în fruntea clasamentului, iar pensionarii de rând ar fi ultimii pe listă.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, venitul mediu net al unui pensionar special este de 14.500 lei. Asta înseamnă că, teoretic, își permite un meniu al zilei în 24 de minute, mai repede chiar și decât un IT-ist. 

Pensionarii de rând, în schimb, au un venit mediu de doar 1.775 lei. Ei ar trebui „să lucreze” de 8 ori mai mult decât un pensionar special și de 5 ori mai mult decât un IT-ist pentru un meniu al zilei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut