Cat muncesc și cat cheltuie parlamentarii salajeni

Ieri, 22 decembrie, s-a încheiat și ultima sesiune parlamentara din anul 2015. Parlamentarii în funcție mai au de mers la munca doar pentru o sesiune parlamentara, cea care va începe în luna februarie, pentru ca mandatul lor va lua sfârșit anul viitor, când se vor organiza din nou alegeri parlamentare. 

Sar sa vedem cât s-au spetit cu munca în aceasta sesiune parlamentara deputații și senatorii salajeni. Va prezentam un raport al activitații acestora, care consta în numarul de inițiative legislative, luari de cuvânt în plen și întrebari adresate Guvernului. Precizam ca site-ul Senatului nu menționeaza și data la care au fost înregistrate inițiativele legislative ale senatorilor, așa ca vom prezenta doar cifrele totale din care rezulta activitatea parlamentarilor salajeni.

Deputatul Lucian Bode are cele mai multe proiecte de lege, iar senatorul Alexandru Vegh a vorbit cel mai mult

Conform datelor preluate de pe site-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro) și de pe cel al Senatului (www.senat.ro), cel mai bine se situeaza deputatul Lucian Bode (PNL) și senatorul Vegh Alexandru (UDMR).
Lucian Bode este parlamentarul salajean care a depus cele mai multe inițiative legislative, respectiv 12. Una dintre cele mai importante inițiative ale deputatului liberal este propunerea legislativa pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgența a Guvernului 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Bode mai are la capitolul activitate cinci luari de cuvânt în plen, patru întrebari adresate Guvernului și o moțiune semnata împotriva Guvernului Victor Ponta. În tot mandatul actual, liberalul are 62 de inițiative legislative.
Senatorul Vegh Alexandru a fost cel mai activ parlamentar din Salaj în ceea ce privește dezbaterile parlamentare. Acesta a luat cuvântul de șapte ori în plenul Senatului. Vegh mai are și 40 de inițiative legislative. Cel mai mare succes l-a avut inițiativa legislativa privind interzicerea reclamelor la medicamente, pe care Vegh a avut curajul sa o semneze singur. Senatorul a reușit sa-și convinga colegii despre necesitatea acestei legi, iar proiectul a trecut de Senat și a mers spre promulgare la președintele Iohannis.

Patru parlamentari slabuți

Ceilalți patru parlamentari ai Salajului – Iuliu Nosa (deputat PSD), Mirel Taloș (deputat), Seres Denes (deputat UDMR) și Gheorghe Pop (senator PSD) au o activitate aproape identica.
Iuliu Nosa a avut în aceasta sesiune parlamentara 3 inițiative legislative, nu a luat cuvântul niciodata în plen (ultima sa cuvântare datând din 4 mai 2015). Totuși, per total în cei trei ani de mandat Iuliu Nosa a depus 21 de proiecte legislative.
Seres Denes a avut în aceasta sesiune parlamentara șapte inițiative legislative, o singura luare de cuvânt ce a însumat 2 minute și 39 de secunde și o întrebare catre fostul ministru al Sanatații, Nicolae Banicoiu. Denes are per total în cei trei ani de mandat 44 de inițiative legislative depuse.
Mirel Taloș nu a depus niciun proiect legislativ în aceasta sesiune parlamentara, iar în cei trei ani de mandat se situeaza la coada clasamentului, cu doar 16 inițiative legislative depuse. Taloș a luat cuvântul de doua ori în aceasta sesiune parlamentara, însa doar pentru declarații stop_coloana strict politice, nu în dezbateri legislative. A mai adresat și patru întrebari.
Gheorghe Pop are per total 63 de inițiative legislative. În aceasta sesiune parlamentara nu a avut nicio luare de cuvânt în plenul Senatului, dar a adresat cinci întrebari Guvernului, dintre care trei vizeaza finanțarea lucrarilor de reabilitare la caminele culturale din Valea Loznei, Buciumi și Ileanda.

Mirel Taloș cheltuiește cei mai mulți bani pentru consilieri

Parlamentul ofera lunar parlamentarilor bani publici pentru a-și plati personalul și a achiziționa bunuri și servicii pentru cabinetele parlamentare, printre care se numara și plata chiriei. Mirel Taloș, conform site-ului Camerei Deputaților, este parlamentarul salajean care a cerut cei mai mulți bani pentru plata personalului din biroul parlamentar, deși colegiul sau este cel mai mic din județ. Site-ul Camerei Deputaților face precizarea ca suma menționata în rubrica “Cheltuieli cu personalul” se refera strict la suma pe care un parlamentar o platește catre salariați. Astfel, Mirel Taloș cere pentru o luna de zile suma de 5.616 lei ca sa își plateasca angajații din biroul de parlamentar de la Zalau.
Urmatorul dupa Taloș în top este Seres Denes, care cheltuiește cu salariații suma de 5.598 de lei.
Pe locul al treilea se situeaza senatorul Vegh Alexandru, care achita lunar sala–riaților suma de 5.320 de lei.
Pe locul al patrulea este Lucian Bode, care achita 4.543 de lei.
Gheorghe Pop cheltuiește cu angajații 4.471 de lei.
Cei mai puțini bani pentru salariați i-a cerut deputatul Iuliu Nosa. Acesta are nevoie de doar 4.326 de lei pentru plata salariilor funcționarilor din birourile sale parlamentare.
Daca ne raportam la colegiile parlamentare, cele mai mari colegii sunt colegiul senatorial al lui Vegh Alexandru și al lui Gheorghe Pop, care au mai multe birouri parlamentare în județ, iar suma se justifica. Colegii mari cu mai multe birouri parlamentare au și Iuliu Nosa, Seres Denes și Lucian Bode, care au cel puțin doua birouri parlamentare. Colegiul cel mai mic din județ, care cuprinde doar orașul Zalau, este al deputatului Mirel Taloș.

Iuliu Nosa da cei mai mulți bani pe bunuri și servicii

La capitolul plați pentru bunuri și servicii în birourile parlamentare, topul este condus de Iuliu Nosa, care cheltuiește lunar 6.133 de lei pentru aceste servicii. Urmatorul în top este Lucian Bode, care platește 5.926 de lei, urmat de Gheorghe Pop, care platește 5.662 de lei pentru bunuri și servicii. Pe locul al patrulea se afla Vegh Alexandru, care platește lunar 5.178 de lei, urmat de Mirel Taloș cu 4.977 de lei. Cei mai puțini bani pentru bunuri și servicii îi cere Seres Denes – 4.755 de lei.
Pe lânga acestea, parlamentarii mai primesc bani pentru diurna, transport și telefonie mobila. Primesc și leafa și când vor ieși la pensie vor primi și pensie speciala.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut