noiembrie 29, 2022

Cat economisesc salajenii: Cati bani pun deoparte locuitorii din celelalte judete

Judetul Salaj este pe locul 26 cu 6.323 de lei valoare depozite pe cap de locuitor.

rn

La finalul lunii octombrie 2019, romanii detineau in banci depozite totale (lei + valuta) de aproape 212 miliarde lei, ceea ce inseamna – raportandu-ne la populatia Romaniei – o valoare a depozitelor/cap de locuitor de putin peste 10.000 de lei, releva o statistica a Bancii Nationale a Romaniei privind structura in profil teritorial a depozitelor.

rn

Numai 6 judete (Bucuresti + Ilfov, Cluj, Constanta, Timis, Sibiu si Brasov) reusesc sa depaseasca valoarea depozitelor/cap de locuitor de 10.000 de lei, in timp ce alte 10 zone (Iasi, Mures, Bihor, Arad, Arges, Prahova, Galati, Dolj, Alba si Satu Mare) se apropie timid de aceasta medie.

rn

Pentru restul de 25 de judete, cifrele nu arata deloc bine, ba chiar in cazul a celor mai sarace 10 teritorii (Mehedinti, Vaslui, Ialomita, Olt, Dambovita, Caras-Severin, Calarasi, Botosani, Teleorman si Giurgiu), situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, potrivit bankingnews.ro.
Practic, aceste zece zone sunt rupte total de realitate, traind parca intr-o Romanie paralela unde economisirea este un moft. Spre exemplu, valoarea depozitelor/cap de locuitor in Giurgiu nu reuseste sa depaseasca nici macar 3.000 de lei, ceea ce reprezinta mai putin de o treime din media de la nivelul tarii.

rn

Suma depozitelor din cele 10 judete codase (aproape 15 miliarde lei) este similara cu valoarea economiilor din Constanta + Brasov si este de aproape 5 ori mai mica decat totalul depozitelor din Bucuresti + Ilfov.

rn

Depozitele locuitorilor din Capitala si judetul Ilfov (peste 72,3 miliarde de lei) valoareaza cat banii pusi deoparte (72,6 miliarde lei) de populatia din 30 de judete la un loc (Prahova, Galati, Dolj, Alba, Satu Mare, Hunedoara, Tulcea, Maramures, Bacau, Covasna, Braila, Bistrita-Nasaud, Valcea, Suceava, Salaj, Neamt, Vrancea, Harghita, Buzau, Gorj, Mehedinti, Vaslui, Ialomita, Olt, Dambovita, Caras-Severin, Calarasi, Botosani, Teleorman si Giurgiu).

rn

Spre comparatie, daca in Bucuresti + Ilfov avem oficial 2.250.000 locuitori, in cele 30 de unitati administrativ-teritoriale au rezidenta aproape 12 milioane de romani.
Potrivit tabelului care ne indica topul judetelor in functie de valoarea depozitelor/cap de locuitor, putem observa ca regiunea Bucuresti + Ilfov este la o distanta astronomica fata de orice alta zona din Romania.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *