Odată cu creșterea salariului minim, s-au majorat și costurile pentru cumpărarea de vechime în muncă. Legislația actuală le permite celor cu stagiu de cotizare incomplet pentru a se putea pensiona să cumpere vechime în muncă, dar nu mai mult de 6 ani.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Ținând cont de faptul că salariul minim brut a ajuns la 3.000 lei, iar contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, costul pentru cumpărarea vechimii în muncă ajunge la 750 lei pe lună.

Astfel, cei care mai au nevoie de un an de vechime în câmpul muncii vor avea de plătit 9.000 de lei, iar cei cărora le lipsesc 6 ani de stagiu de cotizare vor avea de achitat 54.000 lei.

E importat de știut că există posibilitatea de a cotiza și cu sume mai mari decât pragul minim stabilit de lege.

Plata contribuției de asigurări sociale pentru cumpărarea de vechime în muncă se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până în data de 31 august 2023.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Din prima zi a acestei luni, pensia minimă garantată este de 1.125 de lei, iar punctul de pensie a urcat la

la 1.785 lei.