noiembrie 26, 2022

Cat de reale sunt strangerile de semnaturi pentru candidaturile la alegerile prezidentiale?

Alegerile prezidentiale vor avea loc in 10 noiembrie, iar campanie electorala va incepe in 12 octombrie. Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de ziua de referinta si se incheie in dimineata zilei de sâmbata care preceda zilei de referinta, la ora 7,00. Chiar daca debutul campaniei este pe 12 octombrie, partidele politice pot incepe procesul de strangere de semnaturi. Conform calendarului campaniei electorale strangerea de semnaturi incepe pe 11 august, iar data limita pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2019.

rn

In Romania, conform legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui României se cer 200 de mii de semnaturi, pentru ca un candidat din partea partidelor, sa-si poata depuna candidatura, iar un independent 100.000 de semnaturi. Acest lucru face ca actuala lege din Romania, sa fie cea mai restrictiva si unica in Uniunea Europeana, comparativ cu celelate tari, in privinta numarului de semnaturi impuse unui partid politic sau candidat independent, pentru a putea participa la alegeri prezidentiale.

rn

Practic, legea impinge partidele sa fure startul campaniei electorale, deoarce partidele folosesc bannere si corturi pentru strangerea de semnaturi cu mesaje electorale. In plus, duce la crearea unei retele subterane de strangeri de semnaturi, asa cum prin 2014, semnalase ziarul "Gandul", pe baza unui insider, cand la alegerile de europarlamentare numarul de semnaturi a fost semnificativ mai mic, decât cel al voturilor obtinute.

rn

Cand o sa inceapa strangerea de semnaturi, va invitam sa notati cum majoritatea corturilor amplasate de partide, vor fi aproape goale si rareori o sa vedeti pe cineva inauntru, care sa semneaze. Atunci sa va puneti intrebarea cum reusesc aceste partide mari, de independenti nici vorba, sa aiba lista cu sute de mii de semnaturi atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru locale? Simplu prin falsificarea semnaturilor, pe baza datelor pe care marile partide si-au creat-o timp. Desi, se stie ca se falsifica listele cu semnaturi, in Romania in aceasta privinta inca nu s-a facut nimic. O solutie, ar fi strangerea de semnaturi in format electronic, dar in conditiile in care o buna parte din electorat, nu are nici "buda" in casa, curent si internet, acesta solutie ramane, doar la nivel de idee.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *