septembrie 30, 2022

Cât de des ar trebui să vă spălați așternuturile?

În fiecare săptămână, majoritatea dintre noi petrecem aproximativ 49 până la 60 de ore dormind în paturile noastre acoperite cu lenjerii de pat. Este o perioadă lungă de timp, de care corpurile noastre au nevoie pentru a se dezvolta, dar este, de asemenea, timp suficient pentru a acumula murdărie, sudoare, sebum și alte urme pe acele lenjerii de pat.

Igiena adecvată este importantă în toate domeniile vieții. Când vine vorba de așternuturile noastre, este probabil mai importantă decât ați putea crede. Fără curățare regulată, așternuturile murdare pot contribui la alergii, erupții cutanate, astm și multe altele. Pentru sănătatea și calitatea somnului, este important să păstrați acele lenjerii de pat curate.

Cât de des ar trebui să vă spălați așternuturile?

Majoritatea oamenilor ar trebui să-și spele așternuturile o dată pe săptămână. Dacă nu dormiți pe saltea în fiecare zi, este posibil să puteți prelungi această perioadă la o dată la două săptămâni sau cam așa ceva.

Unii oameni ar trebui să-și spele așternuturile chiar mai des decât o dată pe săptămână. Dacă aveți animale de companie și mai ales dacă le lăsați să doarmă în pat, se recomandă o spălare la fiecare 3-4 zile. Dacă aveți alergii sau astm, poate merita să încercați să vă curățați orice lenjerii de pat mai frecvent, pentru a vedea dacă simptomele se îmbunătățesc.

De asemenea, este recomandat să spălați așternuturile mai des în lunile calde de vară, deoarece probabil veți lăsa mai multă transpirație pe ele. La fel, dacă aveți alergii sezoniere primăvara sau vara, spălarea așternuturilor mai des poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

De ce este important să vă spălați așternuturile

Spălarea cearșafurilor o dată pe săptămână poate părea excesivă, dar merită. Chiar și după câteva zile, așternuturile de pat pot acumula cantități semnificative de:

  • Murdărie
  • Celule moarte ale pielii
  • Uleiuri corporale
  • Sudoare
  • Acarienii de praf, inclusiv carcasele și materiile lor fecale

În timp ce majoritatea dintre noi putem concilia somnul în propria murdărie și transpirație într-o anumită măsură, acest ultim element este cel care ne preocupă cel mai mult pe mulți dintre noi.

Acarienii de praf sunt creaturi microscopice care sunt foarte frecvente în majoritatea gospodăriilor. Nu mușcă, dar pot duce la erupții cutanate și iritații și pot agrava simptomele alergice pentru mulți oameni.

Acarienii de praf se pot reproduce la ritmuri prolifice și pot trăi numai din celulele moarte ale pielii. În orice moment, pot exista zeci de mii, chiar sute de mii, de acarieni care trăiesc în saltea și așternut. Chiar dacă nu sunteți alergic la acarieni, probabil că nu doriți să vă împărțiți patul cu ei. Spălarea așternuturilor în mod regulat vă poate ajuta.

Cum se spală cearșafurile de pat

1. Citiți cu atenție eticheta produsului pentru a vedea dacă există instrucțiuni specifice de îngrijire.

2. Spălați folosind cea mai fierbinte apă pe care o enumeră eticheta (bumbacul poate suporta în general apa fierbinte, în timp ce poliesterul și alte materiale ar trebui spălate la o temperatură mai redusă).

3. Spălați la mașină folosind un detergent delicat.

4. Dacă aveți pielea sensibilă, ați putea lua în considerare clătirea cearșafurilor a doua oară pentru a îndepărta orice detergent rezidual.

5. Uscați-le la uscător sau la aer.

Deoarece spălarea și uscarea cearșafurilor durează câteva ore, multor oameni le este mai ușor să aibă câteva seturi de lenjerii de pat. În acest fel, puteți desface patul, să-l refaceți cu cearșafuri proaspete și aruncați așternuturile murdare în mașina de spălat, atunci când este convenabil.

Lenjerii de pat Emag, comanda online.

Dar alte așternuturi?

Am stabilit cât de des să spălăm cearșafurile – aproximativ o dată pe săptămână, în mod ideal. Dar ce ziceți de alte așternuturi?

  • Fețe de pernă – o dată pe săptămână
  • Huse de plapumă – o dată la 2 săptămâni până la o lună
  • Cuverturi – o dată la 2-3 luni
  • Pături – o dată la 2-3 luni
  • Perne – o dată la 4-6 luni (dacă se pot spăla)

Dacă este posibil, verificați întotdeauna instrucțiunile de îngrijire ale producătorului. Deși aceste linii directoare sunt în general aplicabile, ocazional unele așternuturi vor avea un design unic care necesită îngrijire și spălare specifice.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.