Castrul roman Porolissum si Gradina Zmeilor, promovate prin imagini spectaculoase

Doua videoclipuri de prezentare a Castrului roman „Porolissum” de la Moigrad si a Gradinii Zmeilor din Galgau Almasului, filmate de la inaltime, au starnit interesul a mii de persoane in mediul online. Imaginile cu cele doua obiective turistice importante din judetul nostru sunt de o frumusete rara si ofera o viziune specta-culoasa de ansamblu care nu poate fi surprinsa in imagini de la sol. Cele doua filmulete au fost realizate voluntar, din bani proprii, de o echipa de profesionisti de la Phantom Media din Cluj.

Din dragoste pentru Salaj

si pentru Transilvania
Promotorul acestui proiect, Cosmin Giurgiu, este salajean. Impreuna cu echipa lui realizeaza, printre altele, filmari aeriene si videoclipuri de prezentare a obiectivelor turistice din Transilvania: monumente istorice, atractii naturale, centre vechi din marile orase transilvanene, sit-uri arheologice…cam tot ce este frumos. Filmuletele se regasesc pe doua site-uri de promovare turistica: www.filmariaeriene.com si  www.ghidvideoturistic.ro. Ultimul site prezinta (descriere si foto-video) atractiile turistice din fiecare judet din Transilvania, dar si posibilitati de cazare. Din judetul nostru, turistul este invitat sa se opreasca la bisericile de lemn, la plopul secular al lui Kiss Karoly (peste 200 de ani) de pe Valea Almasului, spre Huedin, la drumul lui Traian, de 12-15 kilometri – putin cunoscut in judet si inca necercetat de arheologi, la Biserica Reformata si Conacul Zsombory din Zimbor, la ruinele Castelului Csaky sau a Cetatii Almasului, Biserica de  Piatra de la Petrindu, la Cetatea Bathory din Simleu Silvaniei, Piatra Dracului din Hida, Castrele romane de la Buciumi si Moigrad, Biserica reformata de la Sfaras, dar si unele manifestari culturale cum sunt Festivalul Roman de la Zalau
  „Filmarea si fotografierea din aer e cel mai bun si mai atractiv mijloc de promovare turistica. Facem si emisiuni TV unde incercam sa includem si cadre de la inaltime, pentru ca au un impact vizual foarte mare”, a declarat pentru Graiul Salajului Cosmin Giurgiu. De ce Salajul? „Pentru ca sunt salajean, sunt din Cuzaplac. Anul acesta ne concentram pe Salaj si Hunedoara – Tara Hategului. Porolissum este in prezent simbolul judetului, iar Gradina Zmeilor va deveni simbol al judetului, pentru ca este foarte cautata in ultimii ani, daca Porolissum nu va fi suficient promovat”, apreciaza Giurgiu.  

Zalaul trebuie promovat

„de la inaltime”
I-am gasit luni si marti la Zalau, la filmari. Ne-au spus ca pregatesc o prezentare, tot de la inaltime, a centrului istoric al Zalaului, pornind de pe Meses. De ce Zalaul? „Pentru ca zalauanii sunt singurii care au vazut potentialul mate- rialelor de prezentare prin filmare aeriana. Zalaul ar necesita o fotografiere aeriana, cu parcul Padure Bradet, traseul montat si chiar facut un traseu turistic pe municipiu, in centrul istoric. Am vazut sala cu pictura murala din Cadirea Transilvania. Este deosebit de frumoasa. Biserica Reformata – Calvina, care este cea mai mare de acest gen din Sud-Estul Europei.  Apoi Cladirea primariei, cu sala .”, ne-a spus Cosmin Giurgiu. „Impactul videoclipurilor si fotografiilor aeriene a fost peste asteptarile noastre. Este maximul la ce poti sa te astepti”, a adaugat acesta.

Vor filma si cele 68

de biserici de lemn
Un alt proiect ambitios pe care ni l-a impartasit Giurgiu este filmarea aeriana a tuturor celor 68 de biserici de lemn de patrimoniu national din judetul Salaj si crearea unui album foto de prezentare a acestora. Dar nu e singurul. „Gradina Botanica, Cetatea Almasului, care este situata            intr-o zona superba; se poate reconstitui drumul lui Traian din zona Sutor – Cuzaplac. Sunt foarte multe atractii naturale. Trebuie descoperite si promovate”, ne sfatuieste Cosmin Giurgiu.

Aprecieri din partea

celor care iubesc Salajul
În cateva saptamani de la postare, filmuletul de prezentare al Castrului stop_coloanaRoman de la „Porolissum” a fost accesat de peste 30 de mii de persoane si a primit 473 de share-uri pe Facebook. Filmuletul cu Gradina Zmeilor a adunat 57 de mii de vizualizari si 909 share-uri. „Ori de câte ori am ajuns la castrul de pe Dealul Pomat, am realizat o multime de poze, care mai de care mai spectaculoase. Locul încarcat de istorie, te îmbie sa declansezi aparatul de fotografiat. Porta Praetoria – poate cel mai fotografiat obiectiv al complexului arheologic, ofera, în functie de momentul zilei sau de anotimp, imagini spectaculoase. La fel si Amfiteatrul – cel de piatra fiind construit în anul 157 pe vremea împaratului Antonius Pius, te îndeamna la fotografiat. Însa          oricâte cadre ai trage, din orice unghi ai lua în obiectiv vestigiile istorice, nimic nu se poate compara cu imaginile aeriene. Tehnologia dronelor (termenul uzitat nu este cel corect, mult mai aproape de ceea ce sunt ele de fapt este termenul de multicopter) a devenit relativ accesibila”, scrie prof. Mirel Matyas, de la Colegiul  Tehnic A.P. Ilarian Zalau pe blogul personal, despre videoclipul de la Porolissum.
Dincolo de rasplata data de aprecierile publicului, Cosmin Giurgiu a primit si o diploma de onoarea pentru proiectul Ghid video turistic in cadrul Galei premiilor culturale salajene, organizata de Directia de Cultura Salaj.

Ministerul Transportului

pune piedici in calea

filmarilor aeriene
Munca echipei este benevola si facuta din drag pentru Transilvania, iar rezultatele sunt spectaculoase. Doar guvernantilor nostri nu le place si incearca sa interzica acest gen de filmari, prin ordinul Ministrului transporturilor nr. 8 din 2014, care limiteaza conditiile in care pot zbura aeronavele fara pilot, adica numai in spatiul aerian segregat de limita G, adica la 100 de metri de sol si cel putin 150 de metri sub limita spatiului de control aerian. Doar ca pentru a se putea ridica de la sol, micul aparat, are nevoie de autorizatie de zbor, la fel ca avioanele, eliberata de Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Cum se intampla la noi in tara, cele doua institutii isi paseaza responsabilitatile intre ele si firmele care efectueazaa filmari aeriene, chiar daca doresc sa se autorizeze, se impiedica in birocratie. Legislatia mai interzice filmarea aeriana deasupra cladirilor cu destinatie de locuit, iar aparatele nu trebuie sa aiba sistem de transmitere de date. Cosmin Giurgiu ne-a explicat ca aparatul pe care-l utilizeaza (dji Phantom) se deosebeste de drone, care sunt utilizate pentru spionaj) si adauga ca „noi filmam responsabil”, adica doar in scop turistic.

Senatorul Gheorghe Pop

vrea sa vada si alte

videoclipuri din Salaj
Dupa ce a vazut filmuletul cu Gradina Zmeilor si auzind despre dificultatile ope-ratorilor media care fac astfel de prezentari, senatorul salajean Gheorghe Pop a transmis o interpelare ministrului Transporturilor, Dan Sova, prin care ii aduce acestuia la cunostinta modul in care sunt afectate aceste activitati de promovarea a obiectivelor turistice si-i solicita ministrul sa reanalizeze Ordinul 8/2014 – pe care-l numeste „masura anti-promovare turistica a Romaniei” – si sa accepte o intalnire cu reprezentantii acestor societati. „Ordinul la care se face referire interzice practic zborul cu aparaturi de filmat si transmisie de date, iar zborul dronelor este permis numai cu autorizatie din partea Autoritatii Aeronautice Civile si numai pe camp. Ori, atractiile turistice nu se gasesc doar pe dealuri si campii. Exista cetati, castele, conace, biserici situate in mijlocul localitatilor si care, filmate cu ajutorul dronelor, pot fi promovate mult mai bine”, se arata in interpelarea adresata ministrului de senatorul salajean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *