decembrie 7, 2022

Castelul scriitorului maghiar Miklos Josika de la Surduc, scos la vânzare

Castelul scriitorului maghiar Miklos Josika, situat în localitatea Surduc, din județul Sălaj, a fost scos la vânzare. Imobilul, construit în secolul al XVII-lea, are o suprafață de aproape 3.600 metri pătrați, iar întreaga proprietate se întinde pe 4,5 hectare.

Deoarece a fost folosit în mod necorespunzător ani de zile, castelul și-a pierdut, din păcate, strălucirea de altădată.

Potrivit platformei Sotheby’s International România, imobilul are un preț de vânzare de 560.000 de euro.

“Castelele, ca și oamenii, vin în diverse forme, dimensiuni și istorii. Unele inspiră povești romantice, altele poartă amprenta asediilor; sunt castele cu turnuri și donjoane, privind în jos trufașe de pe o stânca dar sunt și castele cuminți ce spun povești despre alte tipuri de lupte. Josika este un astfel de castel care trebuie descoperit, care nu impresionează la prima vedere ci, precum un bătrân modest, așteaptă să îi vină rândul să vorbească și abia atunci are impact.

Szurduk (Jelenleg: Surduc – Románia). Tulajdonos: Jósika Sámuel br.

Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal.

A fost, timp de două decenii, între 1834 and 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte. Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei; a susținut revoluția de la 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor și nu numai. Discretul castel din Surduc, monument istoric de importanță locală (cod SJ-ÎI-m-B-05117), apare înregistrat astfel încă de la începutul secolului XIX.

În zonă se spune că a fost construit cu piatră din castrul roman de la Tihău și că ar fi avut un parc cu multe fântâni și o statuie a împărătesei Maria Tereza; leii care păzeau intrarea stau astăzi în grădina castelului Wesselényi din Jibou.

În prezent castelul necesită renovare și reabilitare integrală, și-a pierdut strălucirea și comorile, fiind folosit ca stațiune de mecanizare a agriculturii de către regimul comunist. În cifre, proprietatea se prezintă atrăgător – sunt 3 hectare de teren și 12.500 mp suprafață agricolă utilă. Amprenta la sol a construcțiilor este de 3596 mp; au structură pe S+P și posibilitate de mansardare.

Castelul, folosit azi ca pavilion admnistrativ, are o suprafață construită de 705 mp și pe lângă el mai sunt o clădire de birouri, magazii și ateliere mecanice cu suprafață construită însumată de circa 1500 mp. Folosită ca magazie este și fosta criptă ridicată de scriitor în memoria tatălui său pe locul unde principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea, a savurat ultimul său prânz în 1705, înaintea bătăliei de la Jibou pierdută în fața armatei imperiale”, potrivit prezentării realizate de Sotheby’s International România castelului de la Surduc.

default

Miklós Jósika, baron de Branyicska, s-a născut în 1794 la Turda. A decedat în 1865, la Dresda, fiind înmormântat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Miklós Jósika este considerat creator al romanului istoric în literatura maghiară.

sursa foto: sothebysrealty.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *