Castelul Bay de la Treznea s-a transformat intr-o gramada de moloz

Apreciat de cercetatori si detestat de localnici, imobilul ridicat in secolul al XIX-lea a disparut de pe fata pamantului

Constructia a pierdut batalia cu timpul si cu lipsa oricaror lucrari de interventie

Castelul Bay de la Treznea, lasat in paragina de ani de zile, s-a facut saptamana trecuta una cu pamantul. Constructia, ajunsa intr-o faza avansata de degradare, din lipsa de bani si de interes, deopotriva, a devenit, din cauza ploilor din ultima perioada, doar o gramada imensa de moloz. Desi figura, la un moment dat, ca monument istoric, imobilul a fost declasat in 2019. In timp ce specialistii spun ca abandonarea unei cladiri nu sterge un episod sangeros din istoria locala, localnicii sunt primii care au asteptat sa vada gramada de moloz.

Castelul Bay, o construcţie în stil neo-baroc, a fost ridicat la jumatatea secolului al XIX-lea. Imobilul a apartinut a familiei grofului Ferencz Bay. După fuga din 1944 a grofului Ferencz Bay, considerat de localnici responsabil pentru masacrul horthyst din 9 septembrie 1940, când zeci de români şi evrei au fost ucişi, castelul a fost transformat în sediu CAP. Dupa 1990, castelul a intrat într-un proces rapid de degradare, o expertiză din 2018 arătând că ramasese în picioare mai putin de a zecea parte din construcţia iniţială.
De altfel, majoritatea localnicilor abia au asteptat ca aceasta constructie sa dispara, sperand ca, in acest fel, vor da uitarii si episodul sangeros din istoria locului.
Autoritatile locale au cerut de mai multe ori scoaterea castelului Bay de pe Lista Monumentelor Istorice, tocmai pentru a-l putea demola. In 2019, solicitarea lor a fost acceptata de ministrul Culturii de atunci, Daniel Breaz.
Nu a mai fost insa nevoie de vreo interventie a buldozerelor, pentru ca imobilul s-a prabusit singur.
Primarul comunei Treznea, Cristian Oros, a declarat, pentru Graiul Salajului, ca autoritatile locale nu au intervenit in niciun fel pentru a demola constructia. Din cauza ploilor din ultima vreme, data fiind starea avansata de dregradare a castelului, acesta s-a prabusit singur, a explicat edilul.
De cealalta parte, specialistii considera ca lasarea castelului de izbeliste, atatia ani, a fost o greseala.
“Ura, absurdul, inconştienţa, incultura şi dezinteresul postdecembrist de la centru la periferie au învins. Ceea ce a fost odată castelul Bay din Treznea, ridicat undeva spre mijlocul secolului al 19-lea, a ajuns o grămadă de moloz. Unic prin elementele arhitecturale, nedorit din cauza participării sale pasive la un episod local sângeros, castelul a fost subiectul şi obiectul unei distrugeri lente dar dorite. De acum putem sta liniştiţi. Castelul ucigaş a fost înfrânt iar infamul grof Bay a fost distrus pe vecie, memoria românilor şi evreilor masacraţi în 9 septembrie 1940 fiind cinstită printr-un act de inconştienţă crasă”, a scris, pe o retea de socializare, Horaţiu Cociş, cercetător ştiinţific in cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi coordonator al unui proiect de digitizare a monumentelor istorice din judeţul Sălaj.

About Author

11 Replies to “Castelul Bay de la Treznea s-a transformat intr-o gramada de moloz”

 1. Să ne bucurăm, cuibul criminalul de război a fost pus la pamânt. Abia acum ne ridicăm, cât decât, la nivelul francezilor care au demolat Bastilia, cărămidă cu cărămidă. Nu ne interesează părerea unor coksiși !

    1. Hai Ionele lasa smecheria, daca castelul ar fi renovat Treznea nu ar mai fi o “gaura” uitata de lume, dar mandru ca sint…cunosc povestea 🙂

 2. S-ar fi putut renova si crea un muzeu.
  Un muzeu care intrat in circuitul Holocaustului ar fi avut vizitatori destui.
  Cateva locuri de munca si poate un pic de dezvoltare locala.
  Cu ce is mai linistiti sau bucurosi acum satenii ?
  Nu poti trai numa cu gandu la trecut.
  (P.S. – sunt român, nu magyar)

 3. Offf offf …atata prostie…..nu exista 2 tari care sa nu lupte impotriva celuilalt…cand a fost razboi a fost razboi….si acuma exista chestia asta dar mai politic…au murit si unguru si romani…si ….la anu tot o sa comemoram ce au facut ungurii,nu?chiar daca castelul a fost daramat!!!! Sau acuma va-ti impacat cu gandul?ii dau perfecta dreptate lui yoyo….(ps sunt ungur….dar roman…)

 4. atata stiti voi ROMANII, sa furati,si sa distrugeti ! si mai tot vorbiti de convetuire,rusine sa va fie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *