decembrie 5, 2022

Casatoria, interzisa minorilor. Unda verde de la Senat

Potrivit proiectului, cei ce vor sa se casatoreasca dupa ce au implinit 16 ani, nu vor mai putea face acest lucru. Astfel, casatoria nu va mai putea fi posibila inainte de implinirea varstei majoratului.
Pentru ca noile masuri sa intre in vigoare, proiectul are nevoie de adoptarea Parlamentului si de publicarea in Monitorul Oficial.
Casatoria minorilor reprezinta o violare a drepturilor omului intrucat, in cele mai multe cazuri, nu se tine cont de consimtamantul acestora inainte de incheierea, dar si consumarea uniunii.
Minorul nu are capacitatea potrivita pentru a lua o decizie responsabila si in completa cunostinta de cauza, cu privire la alegerea partenerului si referitor la implicatiile si efectele unui mariaj, cum ar fi sarcina, nasterea si gestiunea responsabilitatilor familiale, potrivit proiectului legislativ.
De asemenea, casatoria oficiala inainte de implinirea varstei de 18 ani are consecinte grave asupra starii de bine la nivel fizic si psihic, precum si asupra dezvoltarii intelectuale, educationale si sociale.
Potrivit codului civil in vigoare, minorii cu varsta de peste 16 ani se pot casatori in baza unui aviz medical, doar cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie isi au domiciliul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *