Proprietarii de vile, taiati de pe lista
Programul „Casa Verde”, prin care guvernul precedent, dar si cel actual, s-au angajat sa sustina populatia cu 90% din costurile achizitionarii si montarii unui sistem nepoluant de incalzire, s-a dovedit a fi un mare… fas. Dupa amanari repetate ale demararii lui, Ministerul Mediului si Administratia Fondului de Mediu au schimbat, saptamana trecuta, si ghidul de finantare, facand programul foarte putin accesibil pentru muritorul de rand. Astfel, potrivit noului ghid, beneficiari ai acestui program pot fi doar unitatile administrativ teritoriale (primarii, consilii judetene) si autoritatile centrale (ministere etc), persoanele fizice iesind complet din calcule. Singura modalitate prin care o persoana fizica ar putea avea acces la finantare prin acest program ar fi ca acea persoana sa locuiasca intr-un apartament de bloc, sa faca parte dintr-o asociatie de proprietari cu personalitate juridica, iar primaria de care apartine sa depuna o cerere de finantare pentru asociatia respectiva (in cadrul aceleiasi cereri de finantare, primariile pot solicita finantare pentru mai multe locatii).
Subventia de la stat, mai mica
Noul ghid aduce modificari si in privinta sumei suportate de stat. Astfel, fata de procentul de 90% din totalul cheltuielilor eligibile, prevazut anterior, acum se avanseaza un procent de 70%, restul de 30% urmand sa fie suportat de beneficiar (in cazul proiectelor depuse de primarii pentru asociatiile de proprietari, cota de participare a fiecarui beneficiar in parte se stabileste in consiliul local).
O alta modificare este reprezentata de faptul ca cererile de finantare nu se mai depun la instalatorii avizati, ci direct la Administratia Fondului de Mediu, care va face selectia lor dupa urmatoarele criterii: cota de cofinantare, tipul sistemului de incalzire inlocuit, raportul cost/beneficiu si gradul de utilizare si randamentul instalatiie propuse.
Pentru acest an au fost stabilite doua sesiuni de finantare, a caror data nu a fost facuta, inca, publica. Suma disponibila pentru prima sesiune este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, 160 de milioane de lei.
Programul „Casa Verde” prevede montarea unor sisteme de incalzire bazate pe energia solara, eoliana si geotermala, ca masura pentru reducerea poluarii cauzate de sursele conventionale de incalzire (combustibili solizi, gaze etc). In unele tari occidentale, montarea panourilor solare, spre exemplu, este o masura fara de care nu se elibereaza autorizatia pentru construirea unei locuinte.