Casa Naţională de Pensii Publice a anunţat, miercuri seara, 11 septembrie, că neconcordanţele apărute odată cu transmiterea deciziilor de recalculare şi a taloanelor de pensie au fost identificate şi vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi.
„În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare şi a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanţe. Facem referire în special la situaţia în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024 deşi intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidenţiat un venit mai mare. Aceste situaţii izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziţie pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfuncţionalităţi au fost identificate şi vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, arată Casa Națională de Pensii Publice într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31 august 2024, impactând circa 4,6 milioane de pensionari, din care peste 3,8 milioane de pensionari beneficiază de majorări în urma procesului de recalculare.
Miercuri s-a aprobat neimpozitarea pensiilor mai mici sau egale cu 3 mii de lei
Guvernul României a aprobat tot miercuri, 11 septembrie, ordonanța de urgență prin care, începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei.
Prevederea se va aplica și beneficiarilor pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
„Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității”, se precizează în informarea Guvernului.
Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei.