septembrie 21, 2023

Casă de tip familial pentru copiii instituționalizați, la Stârciu

0

O nouă casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor instituționalizați este funcțională în localitatea Stârciu, comuna Horoatu Crasnei.

Recepția finală a lucrărilor a avut loc vineri, 26 martie. Costul investiției se ridică la peste 485.000 de lei, banii fiind asigurați de Consiliul Județean Sălaj.

Casa de tip familial de la Stârciu găzduiește 12 copii cu vârste de peste șapte ani, rămași fără îngrijire părintească. Ei beneficiază aici de condiții optime și de un mediu apropiat celui din familie, care să le permită să își dezvolte deprinderile necesare unui trai independent.

Conform strategiei naționale în domeniul protecției copilului, până în 2021, copiii din sistemul rezidențial clasic trebuie transferați în case de tip familial. În spațiul amenajat la Stârciu, ca de altfel în toate celelalte 12 case existente în județul Sălaj, copiii beneficiază de servicii adaptate nevoilor individuale, de la găzduire și ocrotire, la asistență medicală, educație și consiliere psiho-socială, astfel încât se bucure de o copilărie mai fericită și să aibă șanse mai mari de a se integra în societate”, a declarat Violeta Milaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj.

Imobilul, în care a funcționat anterior Centrul de Zi, a fost modernizat și dispune acum de trei dormitoare, două băi, sală de lectură, bucătărie, sală de mese și spălătorie, și o curte generoasă.

Fiecare copil are nevoie de un mediu sănătos, care să îi permită să se dezvolte corespunzător, de un loc căruia să îi spună «acasă». Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă. Consiliul Județean Sălaj, prin instituțiile subordonate, se preocupă de creșterea calității serviciilor sociale pentru copiii instituționalizați, care să le garanteze oportunități egale și să îi pregătească pentru o viață independentă. Am convingerea că mutarea copiilor din clasicele centre de plasament, în mediul mult mai cald și mai prietenos al caselor de tip familial, va avea un impact major asupra dezvoltării lor și îi va ajuta să devină adulți responsabili”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Până în prezent, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj au fost amenajate 13 case de tip familial: cinci în Zalău, câte două în Cehu Silvaniei și Iaz, și câte una în Hereclean, Fizeș, Someș-Odorhei și Stârciu.

Alte 10 spații similare, destinate ocrotirii copiilor din sistemul rezidențial, vor fi realizate cu fonduri europene, în cadrul POR 2014-2020, în Șimleu Silvaniei (trei), Cehu Silvaniei (două), Crasna, Mirșid, Var, Someș Odorhei și Inău (câte una). Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 4 milioane de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut