Carti de identitate cu cipuri de la 1 aprilie

Incepand cu data de 1 aprilie, salajenii care vor implini varsta de 14 ani sau care vor fi nevoiti sa-si schimbe cartea de identitate vor putea opta pentru o carte de identitate clasica sau pentru noua carte de identitate biometrica, care va dispune de un cip, pe care vor fi stocate diferite informatii referitoare la posesorul buletinului. Potrivit Legii 253/2013, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate. Asadar, noua carte de identitate nu este obligatorie, cetatenii putand alege intre aceasta si cea clasica.

Buletin cu…analize
Noile carti de identitate electronice vor avea stocate informatiile intalnite pe cartea de identitate clasica, dar si alte informatii vitale ce tin si de starea de sanatate a posesorului. Printre acestea se numara diagnosticele medicale, in special diagnosticele medicale cu risc mare, grupa sanguina, RH-ul si acceptul pentru prevelarea de organe dupa deces. Cipul va contine si informatii de pe cardul de sanatate (codul unic de identificarestop_coloana in sistemul de asigurari de sanatate si numarul cardului de asigurat), numele parintilor, amprentele a doua degete si imaginea faciala.
Aspectul noilor carti de identitate nu va diferi fata de cartile de indentitate clasice. Datele care vor aparea, atat pe cartile de identitate clasice, cat si pe noile carti de identitate electronice, sunt numele si prenumele, cetatenia, locul nasterii, domiciliul, codul numeric personal, seria si numarul cartii, sexul si fotografia posesorului.
 Potrivit autoritatilor, avantajul noii carti de identitate este faptul ca va fi imposibil de falsificat. Noua carte de identitate cu cip a starnit in special numultumirea Bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *