Cartea electronica de identitate se va elibera din 2011

Cartea electronica de identitate se va elibera din 2011, potrivit unei modificari legislative, publicate, in urma cu o zi, in Monitorul Oficial, informeaza, marti, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor (INEP). Potrivit sursei citate, luni a fost publicata, in Monitorul Oficial, Legea 243/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 84/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice.
Astfel, legea a adus ca elemente de noutate OUG 97/2005 faptul ca, incepand cu iulie 2010, se va reorganiza Registrului National de Evidenta a Persoanelor (RNEP), pe un singur nivel, respectiv nivelul central, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor care vor face activitatile de actualizare si verificare, direct pe componenta informatica constituita la nivel central.
Totodata, este reglementata, ca act de identitate, cartea electronica de identitate, care urmeaza a fi eliberata incepand cu 1 februarie 2011.
Cererea pentru eliberare a unei noi carti de identitatedupa expirarea termenului de valabilitate, poate fi depusa cu cel mult 180 de zile, dar nu mai putin de 15 zile, inainte de expirarea termenului de valabilitate. Cartile de identitate provizorii vor fi eliberate cu termen de valabilitate de minim 30 zile si maxim un an.
Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor solutioneaza si cereri pentru inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei.
De asemenea, pe actul de identitate nu se mai fac mentiuni cu privire la “interdictia de a se afla in anumite localitati sau de a parasi localitatea de domiciliu”, aceasta fiind eliminata din categoria situatiilor in care se elibereaza un nou act de identitate [art. 18 alin. (1) lit. h)], mentiunile in cauza urmand a se opera numai in componentele informatice ale RNEP. Documentul eliberat de primarii poate sa faca dovada adresei de domiciliu si pentru solicitantii actelor de identitate care domiciliaza in mediul urban.
In ceea ce priveste modificarile aduse Ordonantei Guvernului nr. 84/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor sunt de acum abilitate sa intocmeasca si sa pastreze evidenta si sa elibereze cartile electronice de identitate. Insa acestea nu vor mai avea atributii privind intocmirea listelor electorale permanente.
Actualizarea datelor de identificare si a adreselor cetatenilor care au domiciliul in raza de competenta teritoriala a serviciilor publice de evidenta a persoanelor se va face direct pe componenta informatica constituita la nivel judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, iar din iulie 2010, direct pe componenta informatica constituita la nivel central.
Totodata, consiliilor locale si judetene vor avea autonomie in coordonarea activitatii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, in subordinea carora se afla acestea. Si Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice a fost modificata in mai multe privinte. Astfel cererea privind schimbarea numelui pe cale administrativa poate fi depusa si prin imputernicit cu procura speciala sau imputernicire avocatiala. Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor care inscrie mentiunea corespunzatoare in actul de nastere, are obligatia de a transmite o comunicare cu privire la schimbarea numelui Directiei Generale de Pasapoarte din Ministerul Administratiei si Internelor, Directiei Cazier Judiciar, Statistici si Evidente Operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Judetene a Finantelor Publice sau, dupa caz, Directiei Generale a Finantelor Publice a municipiului Bucuresti din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la locul de domiciliu al solicitantului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *