“Cartea anului”, scrisă de sălăjeanul Mirel Taloș

Romanul “Strania poveste a unui pian”, purtând semnătura sălăjeanului Mirel Taloș, a fost declarată “Cartea anului 2020” de către filiala București a Uniunii Scriitorilor din România.

Rivalitatea dintre doi pianiști care se urăsc de moarte, fiecare aspirând, deopotrivă, atât la titlul de rege al pianului, cât și la ruinarea carierei adversarului, este fundalul unei drame din care nu lipsesc intriga, conspirația, crima și remușcările. Avizi de glorie, Paul Diamandi și Andrei Petrescu personifică ambiția bolnăvicioasă și inepuizabila capacitate de a invidia, ce poate duce la acțiuni nebănuite. Un pian pe care a cantat Liszt la București în 1846, cu puteri magice, personajul central al acestei povești, ce poate inclina balanța acestei competiții, marchează destinele celor doi pianiști, îi mântuiește și îi condamnă. Condiția ideală a artei și culisele vieții artștilor sunt reunite în acest roman despre artă și viață, despre iubire și crimă, cu accente fantastice și parabolice.

Mirel Taloș s-a născut în 1973, la Zalău. A urmat studii de filologie română și hispanică la Universitatea Bucuresti (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre Mario Vargas Llosa. În 1999 a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). A fost membru PNL (1998-2014) și membru ALDE până în 2017. Între anii 2005-2007 a fost consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu, șeful Departamentului de Analiză și Planificare Politică din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. În 2008 a fost deputat de București iar în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 a fost deputat al colegiului electoral Zalău.

În prezent este vicepreședinte al Institutului Cultural Român. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *