octombrie 7, 2022

Caravana Unirii poposeste si la Basesti

Caravana Unirii, un proiect initiat de Biblioteca Judeteana Salaj, a poposit, ieri, la Basesti, în judetul Maramures. La eveniment au luat parte autoritati din mai multe judete, oficialitati locale, reprezentanti ai institutiilor de cultura, iubitori ai istoriei nationale, locuitori ai comunei si diversi invitati din judetele Salaj, Satu Mare si Maramures.

rn

La evenimentul de la Basesti au participat reprezentanti ai Primariilor si Consiliilor Locale din comunele salajene Bocsa si Pericei, precum si dr. în istorie Marin Pop, fiu al comunei Bobota. Primirea caravanei a fost facuta de primarul comunei Basesti.
Potrivit conducerii Bibliotecii, evenimentul a fost creat pentru a aduce un omagiu în an centenar lui George Pop de Basesti, „batrânul natiei”, cel care a prezidat Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
De meniionat faptul ca în Anul Centenarului, la nivelul judetului Salaj se desfasoara un proiect cu o puternica rezonanta culturala si patriotica: Caravana Unirii. Este un proiect care îsi propune trecerea prin fiecare oras, comuna – inclusiv prin satele apartinatoare – din judet, punând accent pe sentimentele de dragoste, stabilitate, unitate si respect fata de valorile neamului românesc.
„Ne vom opri, prioritar, la busturi, statui ridicate în memoria marilor personalitati care au contribuit la Faurirea României Mari, precum si la Monumente dedicate Eroilor care s-au jertfit pentru apararea pamântului strabun”, a declarat Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Salaj.
Caravana Unirii este organizata de Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu, sub egida Consiliului Judetean Salaj si în colaborare cu Institutia Prefectului Salaj.
Salajul, prin marii sai oameni, este amintit mereu prin cei patru fauritori de istorie din locurile sfinte, care încep cu litera B:
Bocsa – Simion Barnutiu
Basesti – George Pop de Basesti (nascut în comitatul Salaj) – acum în MM
Badacin – Iuliu Maniu
Bobota – Corneliu Coposu

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.