Caravana Filmelor TIFF ajunge, în premieră, la Șimleu Silvaniei

Caravana Filmelor TIFF Unlimited ajunge, pentru prima oară, la Șimleu Silvaniei. În weekend, pe 24 și 25 septembrie, orașul de sub Măgură devine gazda serilor cinefile. Vizionările de film vor începe la ora 20:00, la Cetatea Báthory, iar intrarea este liberă.

Primul film proiectat, sâmbătă, 24 septembrie, îi va provoca pe toți spectatorii la o incursiune spectaculoasă prin frumusețile autohtone. România Sălbatică, laureat cu 3 Premii GOPO anul acesta – Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun documentar – va fi introdus spectatorilor chiar de către producătorul Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va povesti la finalul proiecției cu publicul prezent. Cea mai spectaculoasă producție dedicată naturii din țară este narată de cunoscutul actor Adrian Titieni, iar coloana sonoră e semnată de compozitorul Alexei Țurcan. Piesa centrală a filmului România Sălbatică este completată de vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvârșită, care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne în muzica mainstream.

Săptămâna se încheie cu zâmbete, duminică 25 septembrie, prin proiecția Dineu cu vecinii de sus, o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Filmul a fost nominalizat la 5 premii Goya și are pe afiș vedete spaniole precum Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking).

O nouă ediție Báthory Fest

Serile cinefile fac parte din programul Báthory Fest. Ediția a VII-a a festivalului va începe vineri, 23 septembrie. Anul acesta, se împlinesc 489 de ani de la nașterea Regelui Ștefan Báthory în castelul din cetatea Șimleu și 30 de ani de la înființarea Fundației Báthory.

Báthory Fest este singurul festival medieval de reconstituire istorică, inițiat în urmă cu 6 ani, de către Primăria orașului Șimleu Silvaniei, cu sprijinul Ministerului Apărării din Polonia, a diverselor asociații de reconstituire istorică, fundații și a altor entități publice sau private.

Fiecare an reprezintă o provocare, spun organizatorii, programul de la această ediție fiind unul inedit și polivalent, care cuprinde toate sferele de interes: expoziții, reconstituiri ale luptelor, conferințe științifice, proiecții de filme, activități pentru copii și adulți, concerte, vernisaje de pictură, teatru, întâlniri și schimburi reciproce de idei cu reprezentanții orașelor înfrățite, toate presărate cu multe alte surprize.

Vor fi 3 zile de activități interactive, diversificate și practice. Programul va include, printre altele, o expoziție de artefacte medievale ale familiei Báthory, ramura de Pericei, prezentată de Dr. Dan Băcueț, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, teatru stradal, un concert Iris Cristi Minculescu.

Ștefan Báthory s-a născut în castelul familiei din cetatea fortificată situată în Șimleu Silvaniei la 27 septembrie 1533. A fost botezat în biserica romano-catolică, construită cu un an mai devreme ce către părinții săi. A studiat la Universitatea din Padova și a ajuns Principe al Transilvaniei în 1571. În anul 1576 Ștefan Báthory devine rege al Poloniei și al Marelui Ducat al Lituaniei prin căsătoria sa cu Anna Jagiello. A murit la vârsta de 53 de ani, în 1586, fiind unul dintre cei mai reprezentativi conducători ai Poloniei.

De numele său sunt legate o serie de reforme. În 1578 a ridicat Colegiul Iezuit din Vilnius la rangul de Academia din Vilnius, prima universitate din Lituania. În 1581 a înființat prima universitate din Cluj, care a devenit ulterior Universitatea Babeș-Bolyai. A reformat sistemul monetar și a bătut noi monede regale, a favorizat reforma catolică și a promovat educația

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut