Capul face, capul trage…Ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă și grădiniță, eliminat încă dinaintea aplicării

Guvernanții au adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit la stat aveau posibilitatea să acorde angajaților părinți 1.500 de lei, sprijin bănesc pentru creșa sau grădinița copiilor. Suspendarea a apărut abia luni, 29 martie, în Monitorul Oficial, deși a fost adoptată joi, 25 martie. Nici unul dintre oficiali nu s-a lăudat cu taierea acestui ajutor, omițând a pomeni aspectul în diversele conferințe de presă.

Toată lumea aștepta, din noiembrie anul trecut, să vadă normele de aplicare. În loc de aceste norme, surpriză! Părinții și firmele s-au trezit cu suspendarea măsurii. Potrivit proiectului de OUG, plata stimulentelor se suspendă începând cu data de 1 aprilie 2021, pânâ la data de 31 decembrie 2021, inclusiv. Drept urmare, părinții nu vor mai primi cei 1.500 de lei pentru decontarea cheltuielilor legate de educația copiilor lor. Mai exact, aceștia primeau banii de la angajator, iar mai departe firmele urmau să-și scadă această cheltuială din impozitele plătite statului.

În sprijinul abrogării măsurii fiscale instituită de Legea nr. 239/2020 vin diversele aspecte semnalate legate de caracterul discriminatoriu al acesteia. Ne referim aici la diferite categorii de angajați care au alți angajatori decât persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit (plătitorii de impozit pe veniturile microînterprinderilor, plătitorii de impozit specific unor activități sau instituții publice ce nu desfășoară activități economice și angajatorilor ce obțin venituri din activități independente cum ar fi: societățile civile de avocatură, persoanele fizice autorizate și înterprinderile individuale).

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a creșelor și grădinițelor aflate în administrarea companiilor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată și intră sub incidența limitei stabilite pentru acestea, de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

One Reply to “Capul face, capul trage…Ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă și grădiniță, eliminat încă dinaintea aplicării”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *