septembrie 26, 2022

Capilnasiu si Bode se cearta in public pe „Cosul de solidaritate”

Primarul Zalaului il apostrofeaza pe deputatul PDL si spune ca acesta „este rupt de realitate si nu stie ce inseamna functionarea economiei si a unei societati comerciale”.
In urma articolului „Contre politice intre Lucian Bode si Mirel Talos pe tema «Cosului de solidaritate»„, publicat in ziarul Graiul Salajului in data de 26 septembrie 2011, fata de declaratiile deputatului PDL, Lucian Bode, primarul Municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, face urmatoarele clarificari. „Domnul deputat Lucian Bode este rupt de realitate si nu stie ce inseamna functionarea economiei si a unei societati comerciale. Asta in conditiile in care da semne ca el crede ca se pot obtine preturi foarte bune pentru niste produse care trec prin cel putin trei firme, asa cum rezulta din programul aprobat de Guvern referitor la cosul de solidaritate”, precizeaza Radu Capilnasiu. „Deoarece demonstreaza reale calitati de intermediar”, primarul Zalaului ii recomanda deputatului Lucian Bode „sa intervina pe langa Guvern pentru a face achizitia in sistem centralizat, urmand apoi, conform hotararii respectivei institutii, sa ajunga la societatea comerciala a consiliilor judete, care le vor da consiliilor locale, asigurandu-se astfel ca vor ajunge la pretul corect, la pensionari!”. „Acesta este de fapt circuitul unui produs, pe care ni-l propun democratii, evident, bazandu-se pe studii, analize si ghicit in stele”, adauga Capilnasiu.
„Este o interventie de tip socialist”
Guvernul a aprobat saptamana trecuta programul denumit „Cosul de solidaritate”, prin care se urmareste vanzarea de produse alimentare la un pret redus pentru pensionari. „Ar fi putut macar mima ancorarea in realitate, si sa-i lase pe pensionari, pe cei care au muncit o viata, sa beneficieze de venituri suficiente incat sa-si poata asigura macar alimentele de baza, incat sa-si poata asigura un trai decent intr-o economie de piata reala. Ne preocupa situatia persoanelor varstnice si nu numai a lor, insa masurile trebuie sa fie directe, si nu prin crearea de alte structuri, gen societatile comerciale propuse, care la randul lor creeaza false locuri de munca. Aceasta este o interventie de tip socialist, in ciuda faptului ca deputatul PDL incearca sa dezavueze o astfel de catalogare”, declara edilul Zalaului. In final, Radu Capilnasiu se intreaba daca in anul 2011 solidaritate inseamna „faptul ca una din cele trei puteri ale Romaniei decide ca milioane de pensionari pot cumpara intr-o zi din saptamana produse ieftine, ceea ce nu poate decat sa activeze imagini pe care le-am ascuns in subconstient, imaginile din perioada comunista cand cozile erau interminabile pentru a putea cumpara… mancare”.
Lucian Bode riposteaza: „Nu trebuie sa-l preocupe lamentarile socialiste”
Clarificarile primarului Radu Capilnasiu vin in urma unor declaratii facute de catre deputatul Lucian Bode in conferinta de presa sustinuta vineri. Presedintele PDL Salaj i-a transmis rivalului politic din PNL ca „programul «Cosul de solidaritate» nu implica efort bugetar, fiind doar o chestiune administrativa intre furnizor si cumparator; nu se cheltuieste nimic, pur si simplu, printr-un efort de organizare se elimina lantul intermediarilor si implicit dispar adaosurile comerciale practicate de acestia”. Contactat de reporterul Graiul Salajului, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, se declara bucuros ca interventia sa din conferinta de presa si-a atins una dintre tinte si anume a reusit sa-l convinga pe primarul Radu Capilnasiu ca „nu poate pune semnul egal intre programul guvernului Boc si creatia lui Vanghelie si Nastase – Economatul”. „Il asigur pe Radu Capilnasiu de faptul ca stiu foarte bine din ce se compune pretul final in cazul acestor produse. Si mai stiu un lucru. Stiu de unde ar putea acoperi suma aferenta cheltuielilor organizatorice (achizitii, transport, depozitare): din recuperarea sumelor investite fara cap in toaleta publica ramasa mult timp nefunctionala de pe platoul de marmura sau in sensurile giratorii de miliarde de lei din oras. Apreciez faptul ca imi monitorizeaza iesirile publice si tine cont uneori de opiniile mele, dar as fi mult mai bucuros daca nu ar confunda cele doua notiuni: social si socialist, daca ar fi preocupat mai mult de cum arata orasul azi, de modernizarea orasului la fel cum fac si alti colegi de-ai domniei sale (Cluj, Arad, Oradea, Alba) si nu l-ar preocupa lamentari socialiste”, a declarat deputatul Lucian Bode.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.