Candidatul PSD la Primăria Șimleu Silvaniei, acuzat de părinți că le folosește copiii în scop electoral, fără acordul acestora

Candidatul PSD la Primăria orașului Șimleu Silvaniei, Romeo Sabou, a furat startul campaniei electorale, deși nu s-a decis deocamdată data alegerilor și nici nu s-a stabilit calendarul derulării acestora. Mai mult, a avut deja o acțiune de campanie în care s-a folosit de mai mulți copii, deși nu avea acordul părinților și, astfel, cam încalcă legislația electorală și nu numai.

”Respect pe toți cei care aderă la conducerea acestui oraș indiferent de culoarea lor politică, dar sesizez și somez public că în această postare există un tabel unde apare numele, adresa și o pretinsă semnătură a fiului meu, care nu a semnat așa ceva!!! Într-o alta ordine de idei, dacă tot s-a întocmit o listă în care apare și numele copilului meu, trebuia sa fiu înștiințată înainte de a fi postată, pentru a-mi da consimțământul în calitate de părinte al unui minor! Atenție!!! Tabelul conține date cu caracter personal!! Oare știți ce înseamnă GDPR??! Și care este răspunderea contravențională/penală pentru astfel de cazuri!? Solicit celor care sunt autori și coautori ai acestei liste să procedeze de îndată la retragerea din conținut a datelor fiului meu! Mulțumesc!”, scrie o mămică din Șimleu Silvaniei la postarea făcută de candidatul PSD.

Start de campanie furat de Romeo Sabou

Candidatul propus de PSD pentru Primăria orașului Șimleu Silvaniei este fostul penelist Romeo Sabou. Acesta a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o acțiune de campanie electorală și a postat pe Facebook, în calitate de candidat, detalii de la o întâlnire cu copii, plus o listă cu nume ale acestora prin care pretindea că minorii l-au contactat.

”Am avut parte, ieri, de o emoție puternică, pentru că e vorba de copiii din Șimleu Silvaniei. M-au chemat la o întâlnire la garajul lui Peter Pal Illyes, un șimleuan cu sufletul cât Măgura, care le repară tot timpul bicicletele, un om care parcă a făcut o preocupare să se asigure că toți copiii cu biciclete din Șimleu se bucură din plin de timpul copilăriei lor. Așa că îi are permanent <pe cap>, sunt tot timpul în jurul lui. M-am dus așadar la întâlnire. Erau zeci de copii, de la cei mai mărunți până la adolescenți. Să aflu de fapt la fața locului cât de mult își doresc lucruri firești, de care alți copii au parte ca de un dat, în timp ce ei se simt abandonați de cei care conduc orașul. Au apelat la mine după ce au auzit că sunt candidat la alegerile pentru primar ce vor avea loc în 27 iunie. Mi-au propus ca după ce ajung primar să mă ocup de marea lor dorință – un parc pentru skateboard, role și biciclete, unde să se poată simți în largul lor cu tot ce înseamnă sport pe roți”, a scris candidatul PSD.

Câțiva părinți s-au sesizat imediat că pe listele publicate de candidat sunt propriii lor copii și au fost revoltați că nu li s-a cerut acordul. Mai mult, unii copii au spus părinților că nu e semnătura lor și că nu știau nimic de acțiune.

Abia după aceea candidatul PSD a realizat ce greșeală a făcut și a șters tabelul cu cei 51 de copii și a făcut un post-scriptum la postare: ” Notă: Am revenit cu postarea după ce am eliminat imaginile contestate de anumite persoane care spun că sunt părinți ai copiilor care au semnat pentru construirea unui skatepark”. Mai mult, a șters comentariile părinților care au semnalat ilegalitatea folosirii copiilor lor în acțiune electorală.

Situație ilară: un alt candidat s-a trezit cu copilul pe lista adversarului său

Bob Virgil Marius, potențial candidat din partea USR-PLUS la Primăria orașului Șimleu Silvaniei, s-a trezit că numele fetei lui apare pe lista candidatului PSD, deși nu știa nimic nici el, nici fiica sa.

”Nu e dispută politică, e vorba doar de bun simț! Să înțelegem despre ce este vorba: Un candidat la primărie postează poze cu copii și liste de semnături ale unor copii de 12-13 ani (!!!???) care cică l-au abordat sa le facă pistă de skateboard. Tabel de semnături!!! Unii copii ce apar cu semnătură spun că habar nu au!!!! Așadar: Ieri am avut munci casnice, că deh, unii suntem agricultori de weekend. Către seară… telefonul plin de mesaje și apeluri pierdute. Pe lângă telefonul de la mama, că-s gata plăcintele, majoritatea aveau aceeași problemă, postarea candidatului la primăria orașului, domnul Romeo Sabou… de ce nu reacționez. M-am culcat, nu arde țara de lipsa reacției mele imediate, însă nu cred că un asemenea act de… lăcomie politică poate fi trecut cu vederea, ținând cont că e și fiica mea la mijloc. Așa că voi scrie în calitate de tată ce se teme pentru siguranța copilului său. Deja unei mame i s-a sugerat să nu-și lase copilul afară, dacă tot nu e de acord cu folosirea copilului său. Asta e un pas spre ură și bullying. Dar deocamdată am să-mi beau cafeaua și am să-mi caut cuvintele și îl anunț că nu doresc să adun contrasemnături de la copii prin care aceștia să susțină vopsirea parcului propus de el în roz. Legat de aspectul penal al problemei, cu semnături ale minorilor falsificate? Hmmmmm… totuși: Domnule, dacă vreun copil va fi amenințat sau umilit din cauza lăcomiei tale politice, să-ți fie rușine!”, scrie Bob Virgil Marius în stilul său umoristic.

În comentarii a intervenit și potențialul candidat independent Călin Tulbure, de profesie avocat. Acesta îl îndeamnă pe Bob să apeleze la justiție: ” Oare cine a întocmit acele liste?! Întrebarea este alta… Cine este adultul care a furnizat informațiile, având în vedere că sunt nume complete și semnături falsificate. Cred că părinții știu ce au de făcut, iar tu Marius ești jurist, fă plângere penală, cu atitudinea să îi lași în pace înseamnă că nu vom face nimic nici la primărie”.

Au fost și persoane care l-au apărat pe candidatul PSD. ” Domnule Bob Virgil Marius, dumneavoastră considerați că elevii nu sunt în stare să întocmească o listă la un calculator și să o scoată la imprimantă, așa cum se descurcă ei mai bine…? Faptul că o persoană, indiferent cine ar fi aceasta, s-a dus între ei și copiii i-au cerut să le facă un skatepark, vă deranjează atât de tare? Nu faptul că aceștia NU au așa ceva în oraș și dorința lor ar putea fi în sfârșit îndeplinită? Problema e <de ce au cerut?> Credeți că dacă ar fi fost <semnături politice> nu se făceau mai cu grijă, să nu fie probleme și discuții de genul GDPR? Voi nu vă gândiți că poate copiii aceia chiar așa au procedat și chiar așa a fost întâmplarea cum e povestită?”, scrie un alt șimleuan.

”Vrea sa fure startul de campanie? Nu are decât! Vrea să impresioneze? Foarte bine! Dar nu cred că păcălitul copiilor este un act demn, iar pericolul nu stă în acțiunea în sine și nici măcar în falsificarea semnăturilor, ci în bullyingul ce se poate naște între copii. O mamă a sesizat situația falsului și… ceilalți copii l-au apostrofat pe copilul acelei mame, că el nu vrea pistă! Asta dorim? Să atragem copiii în jocul ăsta?”, mai spune Bob Virgil Marius.

Oricum, un lucru e sigur. Folosirea copiilor în campaniile electorale nu este permisă, mai ales fără acordul părinților.

4 thoughts on “Candidatul PSD la Primăria Șimleu Silvaniei, acuzat de părinți că le folosește copiii în scop electoral, fără acordul acestora

  1. Ar fi trebuit sa se sesizeze si padurarii atunci cand celalalt candidat Lazar, a fost la plantat de pomi si i-a folosit in scop electoral postand aceasta actiune fe FB.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.