Plata ajutorului de somaj poate fi suspendata pentru o perioada, la cerere sau… nevoit
Actualii someri risca sa li se suspende indemnizatia de somaj daca nu respecta intocmai prevederile legii. Daca nu se prezinta la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca cu carnetul de somer pentru a fi vizat in termen, indemnizatia este suspendata. 77 de someri salajeni au simtit asta pe pielea lor in acest an pentru ca nu s-au prezentat la viza, ajutorul fiind primit in continuare abia dupa vizarea carnetului. Dar plata ajutorului de somaj poate inceta pentru o perioada din mai multe motive. Pe perioada indeplinirii obligatiilor militare, pe perioada in care somerul este arestat preventiv sau executa o pedeapsa privativa de libertate de pana la 12 luni, daca se pensioneaza de invaliditate sau daca se angajeaza pe o perioada de cel mult 12 luni, caz in care plata indemnizatiei este reluata abia dupa incetarea raporturilor de munca. De asemenea, celor care pleaca la munca in strainatate pentru o perioada mai mica de trei luni li se suspenda indemnizatia, la cerere, pana se intorc in tara. Iar somerii care isi cauta un loc de munca in spatiul UE pot solicita mentinerea platii ajutorului de somaj.
Indemnizatia se mai suspenda in cazul in care somerul primeste indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate sau pentru cresterea copilului de pana la doi sau trei ani ori in alte cazuri prevazute de lege.

Peste 1.600 de indemnizatii suspendate in acest an
Florica Breban, purtatorul de cuvant al AJOFM Salaj, a declarat ca de la inceputul anului au fost suspendate 1.671 de indemnizatii. Dintre acestea, 609 pentru incadrare in munca pe perioada determinata, 340 pentru plecare in strainatate, 189 au facut obiectul intrarii in concediul de maternitate, 77 de someri nu si-au vizat carnetul, iar 456 au fost cazuri de concedii medicale.