februarie 5, 2023

Campusul scolar Jibou – investitie nedorita!

Investitiile in constructii au cunoscut o perioada mai dificila in aceasta iarna, determinata de temperaturile destul de scazute fata de aceleasi perioade din anii trecuti. Bine ar fi fost daca era singurul motiv pentru care activitatea pe multe santiere a fost intrerupta sau chiar suspendata. La timpul geros s-au mai adaugat si motive legate de finantare – insuficienta in anul 2008 pentru volumul lucrarilor executate, iar acum, la inceput de 2009, de finantari inca nedeschise, cat timp inca nu este adoptat Bugetul centralizat al statului – cu impact asupra bugetelor institutiilor. De un asemenea impediment se “impiedica” si investitia la Campusul scolar din Jibou, care se construieste pe strada Plopilor, in vecinatatea Stadionului (bazei sportive) a orasului. Aici au inceput lucrarile in 2008, de catre SC CONSINIT Zalau, in asociere cu SC CONSTRUCTII-MONTAJ Zalau, care au contractat lucrari de aproape 240 miliarde lei vechi (23.750.859 lei – cu TVA inclusa). |antierul se intinde pe o suprafata considerabila (aproximativ doua hectare) – unde urmeaza sa se ridice o scoala cu 24 sali de clasa, un bloc cu 15 garsoniere pentru personalul didactic, un internat cu 300 de locuri, cantina cu trei nivele si 300 de locuri, sala de sport si patru ateliere: unul de mecanica, doua de electrotehnica si unul textil – beneficiari fiind, dupa proiect, elevii claselor a IX-XIII a Grupului |colar “Octavian Goga” si, desigur, cadrele didactice care-si vor desfasura activitatea in aceasta unitate scolara. Asa cum ne-a declarat si domnul primar Eugen Balanean, s-a lucrat la fundatia scolii si la excavatie pentru fundatia salii de sport, valoarea acestora situandu-se in jurul cifrei de 10 miliarde lei vechi.
Dar, tot domnia sa se intreba retoric: de ce si pentru cine se face aceasta investitie atat de mare? In acelasi monolog, domnul Balanean se intreba ce se va intampla cu lucrarile neterminate daca se blocheaza finantarea, iar in final: de unde fonduri pentru intretinere si ce se va intampla cu spatiile scolare existente daca populatia scolara se va muta in noua locatie? Domnul Balanean era de parere, joi – 8 ianuarie a.c., cand am discutat pe aceasta tema la Jibou, ca noua investitie nu are la baza o fundamentare, o analiza a oportunitatii ei si daca nu ar fi fost mai economicos si normal ca sa se fi facut o reabilitare a spatiilor existente. Concluzia domnului primar a fost ca investitia Campusul scolar Jibou nu-si avea rostul, a fost o hotarare hazardata, cu cheltuieli foarte mari. Dar, avand in vedere ca lucrarile au inceput de mai bine de 6 luni, primaria se va implica pentru continuarea lucrarilor, cu toate ca investitia a pornit fara o strategie bine motivata si ca “nu-si are rostul”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut