Consiliul Judetean Salaj vrea sa amplaseze panouri solare pe o suprafata de cinci hectare.
In apropiere de localitatea salajeana Moigrad ar putea… rasari, in curand, cateva sute de ponouri fotovoltaice, Consiliul Judetean Salaj intentionand sa infiinteze aici un camp fotovoltaic. Potrivit informatiilor primite de la Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, panourile ar urma sa fie amplasate pe un teren in suprafata de aproximativ cinci hectare, situat in extravilanul comunei Mirsid, intre localitatile Moigrad si Brebi, ales datorita bunei sale expuneri la soare. Tiberiu Marc a precizat ca energia produsa de campul fotovoltaic de la Moigrad, de aproximativ 2 MW, ar acoperi necesarul de energie electrica al Consiliului Judetean, al institutiilor subordonate, dar si al Spitalului Judetean, in perspectiva trecerii sale, de la 1 iulie, in administrarea Consiliului Judetean.
Presedintele Consiliului Judetean ne-a declarat ca proiectul pentru campul fotovoltaic este in stadiul elaborarii studiilor de fezabilitate si al obtinerii avizelor necesare, el urmand sa fie depus la Administratia Fondului de Mediu in perspectiva finantarii lui prin Programul „Casa Verde”. Precizam ca, prin acest program, institutiile publice administrativ teritoriale, cum este Consiliul Judetean, pot primi de la Fondul de Mediu fonduri nerambursabile de pana la 80 la suta din valoarea proiectului.
Primul proiect prin „Casa Verde”
In ciuda acestor avantaje evidente, proiectul pregatit de Consiliul Judetean ar fi primul depus din Salaj prin Programul „Casa Verde”, institutiile administratiei publice din judet ignorand toate cele trei sesiuni de finantare anterioare.