Caminul Cultural din Ortelec va fi demolat

Aflat intr-o stare avansata de degradare, Caminul Cultural din Ortelec ar putea fi demolat. Masura se regaseste intr-un proiect de hotarare al municipalitatii care va fi supus votului consilierilor locali in sedinta de joi, 25 iunie. Autoritatile spun ca au ales varianta demolarii pentru ca reabilitarea imobilului ar fi costa prea multi bani, mai exact 800 de mii de lei. Valoarea de inventar a imobilului este de circa 247 de mii de lei, potrivit datelor din raportul care insoteste proiectul de hotarare.

Caminul Cultural din Ortelec, o cladire cu o suprafata de 507 metri patrati, edificata in anul 1960, se degradeaza treptat, de ani de zile. De altfel, acest lucru l-au constatat si reprezentantii administratiei locale, cu ocazia vizitelor in teren. Un raport intocmit in ianuarie 2018 de un inspector din cadrul Directiei Patrimoniu arata ca “s-a surpat o parte din acoperisul cu invelitoare de tigla iar pe alte portiuni din acoperis se observa deteriorarea partiala a structurii de lemn, unele tigle de pe acoperis, avand un grad ridicat de uzura, ori s-au deplasat de pe pozitie si permit infiltrarea apei pluviale in podul imobilului, a cazut tencuiala de pe fatada principala cat si de pe fatada posterioara a imobilului pana la stratul de piatra/caramida al peretilor cladirii, stresinile din lemn au putrezit, cerecevelele din lemn ale ferestrelor prezinta un grad ridicat de uzura iar sticla din acestea este sparta, s-au prabusit mai multe portiuni din tavanul cu structura de lemn al salii principale a imobilului”.
Doi ani mai tarziu, in iunie 2020, un alt raport intocmit la fata locului scoate in evidenta exact aceleasi probleme.
“Masura demolarii o justificam analizand costurile cu modernizarea/reabilitarea constructiei, avand in vedere faptul ca se afla intr-o stare avansata de degradare, in valoare de 818.127 lei, sau chiar punerea ei in siguranta (conservare) sunt foarte mari”, scrie in referatul intocmit de administratia locala. Spre comparatie, municipalitatea da ca exemple conservarea Punctelor Termice nr. 5 si nr. 7, unde lucrarile au costat 711.199 lei, respectiv 616.372 lei.

Cei care folosesc in prezent Caminul Cultural Ortelec vor fi nevoiti sa se mute

Din 2017 incoace, un spatiu din incinta Caminului Cultural Ortelec, in suprafata de 186 metri patrati, este folosit de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau in scop administrativ, iar un alt spatiu cu o suprafata de 40 metri patrati este folosit de Parohia Greco-Catolica Ortelec. Primaria va initia demersurile pentru eliberarea amplasamentului prin revocarea dreptului de administrare, respectiv dreptului de folosinta gratuita.

About Author

2 Replies to “Caminul Cultural din Ortelec va fi demolat”

  1. Cred că acest obiectiv este urmărit și in alte comune! Se doreste distrugerea căminelor culturale deoarece constituie unul din simbolurile regimului comunist.
    Ce motive am avea la ora actuală să mai avem cămine culturale într-o societate în care sunt importante cluburile, restaurantele unde populația se poate cultiva corespunzător ”trendului”, adică să consume cât mai mult alcool și de ce nu și alte substanțe, sex …Astfel va a crește gradul de civilizație conform unei societăți capitaliste ”serioase” (ca în vestul invidiat și dorit!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *