Recent s-a intors din turneul intreprins in Elvetia, Reuniunea Corala Camerata Academica Porolissensis.
Fara indoiala, realizarea unui proiect de o asemenea anvergura ce confirma o certa valoare europeana, este in primul rand meritul unei personalitati implicate fara rezerve in conectarea realitatii muzicale romanesti la valorile muzicale actuale.
Acest fapt presupune foarte multa munca, pricepere, daruire, toate inglobate intr-o experienta acumulata in timp. Numai asa ne putem explica cum dintr-o zona vitregita de formatii si institutii artistice profesioniste a fost posibila aparitia sa si mentinerea in timp a aproape patru decenii a acestei valoroase formatii care este Camerata.
In deplasarea amintita au avut loc doua concerte in orasul Fribourg, iar la intoarcere, coristii au oferit un concert cvasi-improvizat in aer liber in Torenfroh, statiune aflata in jurul Szalzburgului.
Cazarea coristilor in Fribourg a fost asigurata de catre membrii corului „Saint Michelle”, formatie care ne-a fost oaspete in urma cu 12 ani, creandu-se astfel o posibilitate a cunoasterii nemijlocite intre membrii celor doua formatii.
Primul concert a avut loc la Casa de batrani cu asistenta medicala din Fribourg, el fiind o repetitie generala pentru concertul serii, care a avut loc la biserica colegiului Saint Michelle (seara zilei de sambata, 7 iunie).
Desi toti am avut emotii, multi dintre membrii formatiei fiind noi si foarte tineri, evolutia corului s-a ridicat la zona superlativului, dovada fiind aplauzele prelungite si aclamatiile ce au izbucnit dupa fiecare piesa.
Cei aproximativ 400 de spectatori care au onorat concertul nostru din biserica, au constituit un public avizat, daca ne gandim la faptul ca in orasul Fribourg, si imprejurimi, activeaza aproximativ 90 de coruri la o populatie de 35.000 de locuitori. DACA NE GANDIM LA ZALAU CU CEI 70.000 AI SAI…
Repertoriul ales, maniera de interpretare si ineditul aranjamentelor muzicale ale unor piese corale bine cunoscute au adus un plus de subtilitate si rafinament concertelor. Ca reprezentant al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, mi-a facut placere sa ma implic in acest proiect, implinind astfel o relatie fructuoasa dintre Liceul de Arta „Ioan Sima” si Academia Muzicala Clujeana.
Integrarea in activitatea artistica corala, alaturi de elevi si a unui grup de profesori de la Liceul de Arta „Ioan Sima”, constituie o componenta benefica de sprijinire colegiala a actului de cultura autentic, tot mai rar intalnit in zilele noastre.
Nu putem incheia fara a mentiona relatia excelenta stabilita pe scena dintre dirijor si cor care, vibrand la unison, nu numai ca s-au facut mesagerii artei muzicale romanesti, dar au si daruit publicului concerte de neuitat.
P.S. Coristii si dirijorul tin sa multumeasca in mod special domnului comisar sef Iosif Ghiurca din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Salaj, pentru promtitudinea ajutorului acordat pentru rezolvarea unei disfunctii de comunicare aparuta in vama, la plecare.