S-au topit ca un fulg reclamele mieroase prin care bancile si-au atras clientii. Milioane de romani au credite in lei sau in valuta. Pe termene mai scurte sau mai lungi. Criza economico-financiara s-a interpus, ca un zid, intre banci si clientii noi. Normele de creditare sunt draconice si completeaza tabloul sumbru al regulilor vechi si, in general, necunoscute, prin care bancile te fura vazand cu ochii, dar legal! Si, la numarul mare de clienti din „stoc”, isi pot permite inca mult timp sa ramana in spatele gratiilor care le despart de cei care ar vrea sa le mai treaca pragul. Si asta pentru ca, in vechile contracte, sunt subterfugii prin care imprumutul este… cocosat de comisioane. Si te trezesti ca, in fiecare luna, o rata de 300 de lei mai creste cu 10 lei, si cu inca 10 lei, si cu inca 10… De ce?! Intrebarea este pur retorica. Nimeni nu se coboara sa-ti dea o explicatie. Sau, daca o face, ai toate sansele sa-ti prinzi urechile in termeni si divagatii de politica monetara imposibil de digerat. Reactia celor mai multi este sa se lase pagubasi. Sau, chiar sa nu intrebe nimic si sa plateasca atat cat i se cere. Si pe asta mizeaza bancile.
Dobanzile la creditele in lei si in valuta sunt, in Romania, cele mai mari, in comparatie cu dobanzile bancilor cu aceeasi „mama” din alte tari europene. Dar nimeni nu se plange. Profiturile acelorasi banci din Romania sunt cu mult mai mari decat ale „surorilor” lor din celelalte tari. Desi, se stie, salariile romanilor sunt incomparabil mai mici. De ce? Pentru ca le merge. Pentru ca romanii nu se revolta. Inghit. Pentru ca nu au, ca in alte tari, un organism, o asociatie in stare sa faca valuri, sa reclame si chiar sa actioneze in instanta un abuz.
Bancile romanesti au fost si sunt camatari cu acte in regula. Camatari cu staif care nu dau socoteala nimanui. Cocotate pe profituri imense, din dobanzi si comisioane inventate, parca, pentru cei mai saraci europeni, vor ramane in palatele de fildes imperturbabile chiar si in fata crizei. Clientii din portofolii le mentin, in sucul propriu care le-a conservat, de ani buni, manierele de stapani pe intinsa mosie a datornicilor!