noiembrie 27, 2022

Cam asta-i coruptia descoperita in Salaj

Am publicat in editia de vineri constatarea ca din punctul de vedere al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Salajul este pe ultimul loc in tara ca numar de condamnari in dosare de coruptie. Ca urmare a cazurilor instrumentate de procurorii DNA din Cluj in judetul nostru, a fost condamnata la 36 de luni de închisoare cu suspendare Liliana Elena Plosca, inspector în cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, iar Halmajan Petru, administrator la o societate comerciala, a fost si el condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Sansa Salajului in combaterea coruptiei sunt, prin urmare, procurorii parchetelor salajene. Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Salaj, Crin Bologa, spune ca procurorii salajeni sunt porintre cei mai activi in combaterea coruptiei la nivel national si ne pune la dispozitie cateva din cazurile “grele” instrumentate in ultimii ani.

 O multime de primari salajeni corupti si faptele lor, pentru care nu au stat nici o secunda dupa gratii

Fostul primar al comunei Ip, Ioan Boer, a fost condamnat intr-un dosar la patru ani de inchisoare cu suspendare, in alt dosar la trei ani de inchisoare cu suspendare.
El a fost acuzat de coruptie, dupa ce pe vremea cand era primar si presedinte al comisiei locale de fond funciar din Ip a improprietarit patru cetateni cu terenuri din proprietatea Composesoratului din Cosniciu de Sus, terenuri pe care apoi edilul le-a vandut concubinei sale pentru a-si face impreuna o casa de vacanta acolo.
Fostul primar al comunei Surduc, Ionel Daniel Chira, a fost trimis in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece si-a insusit prin intermediul unui locuitor din comuna suprafata de 2.800 de metri patrati de teren. Teren pe care l-a vandut mai apoi celui cunoscut drept “regele asfaltului”, Costel Casuneanu, administrator al SC Pa&Co, pentru a amenaja o baza de productie.
Ionel Chira a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.
Ioan Barou, primarul comunei Bocsa, a fost condamnat la un an si jumatate inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie. Primarul a fost condamnat pentru ca a emis acte false fiului secretarului comunei, ajutandu-l astfel pe acesta sa obtina subventii pentru construirea unei case.
Fostul primar de Mirsid, Avram Sebastian Vasile, a fost trimis in judecata acuzat de abuz in serviciu. Dupa ce Judecatoria Zalau l-a condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare, Curtea de Apel Cluj a dispus incetarea procesului penal, dupa ce Avram Sebastian a achitat un prejudiciu de 9.000 de lei.
Liviu Nicolae Farcas, primarul comunei Cizer, a fost trimis in judecata acuzat de conflict de interese, efectruarea de operatiuni financiare ca acte de comert in incompatibilitate cu fdunctia detinuta si de abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie. Printre altele, a dispus plata a 60.700 de lei catre o societate comerciala in baza unei facturi pentru lucrari de deszapezire care nu au fost efectuate.
Fostul primar de Letca, Petru Cozma, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de coruptie. Fostul edil este acuzat ca in calitate de primar a dispus, cu incalcarea dispozitiilor legale si contractuale, plata sumelor de 20.000 de lei si 74.972 lei catre societatea Mirghis Plus, cauzand prejudiciu Consiliului local Letca.
Vasile Lazar, primarul comunei Maeriste, a fost trrimis in judecata si condamnat pentru doua infractiuni la pedeapsa amenzii penale de 6.000 de lei. El a fost achitat doar pentru o fapta cea de abuz in serviciu, amenda penala urmeaza a fi achitata.
Fostul primar al comunei Criseni, Maior Andrei, a fost trimis in judecata si condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Edilul de Criseni si-a angajat in doua randuri fiul in functia de consilier personal.
Varga Andrei, primarul orasului Cehu Silvaniei, este trimis in judecata pentru mai multe infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. A efectuat decontari ilegale la mai multe lucrari neefectuate, prejudiciind astfel bugetul local, a majorat nelegal cu suma cu 74.929 de lei pretul unui contract de lucrari incheiat intre firma Drum Construct si Primaria Cehu Silvaniei. stop_coloana
Primarul comunei Calatele din judetul Cluj, Petru Toadere, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. El a promis unor firme salajene ca vor castiga licitatia pentru anumite lucrari pe raza comunei pe care o pastorea, intervenind la membri comisiei de licitatie. Cazul a fost instrumentat de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Medici prinsi cu mita

Medicul expert Sorin Mircea Pasca a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Pasca era medic expert la Cabinetul de Expertiza Medicala, apartinand de Casa Judeteana de Pensii.
Potrivit procurorilor, sumele pe care le primea medicul ca mita erau cuprinse intre 100 si 500 de lei in functie de motivul pentru care pacientii se adresau medicului expert. Numai in 11 zile, medicul Sorin Pasca a savarsit 121 de infractiuni de luare de mita, fiind acuzat de 125 de cazuri. La perchezitile facute la domiciliul acestuia au fost gasite inclusiv lingouri de aur.
Fostul sef al sectiei de Recuperare a Spitalului Judetean de Urgente Zalau, medicul Liviu Girbe, a fost condamnat la doi ani si jumatate de de inchisoare cu suspendare pe un termen de incercare de 4 ani si jumatate. Potrivit procurorilor medicul a pretins si a primit de la pacienti suma de 2.755 de lei plus bunuri constand in carne, cafea si tuica.
Medicul de familie din comuna Zalha, Basaleh Saleh Ayub Salin, a fost trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta. El a pretins sotiei unui pacient suma de 4.000 de lei, sustinand ca urmeaza sa-i trimita unui medic chirurg de la Spitalul de Urgenta din Cluj Napoca pentru efectuarea unei interventii chirurgicale, pretinzand ca are influenta asupra acestuia.
Fostul manager al Centrului de Recuperare Tratament si Ingrijire “Acasa”, Leontin Babtan, a fost trimis in judecata sub acuzatia de inselaciune, fals in acte si uz de fals In acelasi timp, fost director medical al centrului, Ioana Rotar, a fost trimisa si ea in judecata pentru complicitate, in acelasi dosar. Cei doi au creat Casei Judetene de Asigurari de Sanatate un prejudiciu de 1.627.776 lei.

Politisti acuzati si… atat deocamdata

Cinci politisti din cadrul Politiei Transporturi Feroviare Jibou au fost trrimisi in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj pentru luare de mita in forma continuata si complicitate la delapidare in forma continuata. “n dosar sunt acuzate 23 de persoane ca au participat la furtul a pestre 14,000 de litri de motorina si ulei din locomotivele care stationau in gara Jibou. Flagrantul spectaculos din iunie 2010 a uimit Salajul. Care raman uimit, pentru ca de atunci infractorii sunt in libertate.
Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a finalizat cercetarile si a trimis in judecata trei persoane implicate in furtul de cupru din Rezervele Statului: Teglas Viorel, Garofita si Iancu Gabrian. “n 11 ani, cei trei au furat 372 de tone de cupru, prejudiciul fiind de 11.000.000 milioane de lei. Dosarul se afla in faza de judecata, deoarece dupa ce Tribunalul Salaj s-a pronuntat, inculpatii au depus apel la Curtea de Apel din Cluj.

Profesoara condamnata la 5 ani si jumatate cu executare

Mariana Popa, lector universitar al Universitatii Vasile Goldis Arad si coordonator al lucrarilor de licenta, a pretins si a primit sume de bani de la un numar de 10 studenti, in schimbul carora le-a trimis in format electronic lucrari de licenta gata intocmite. Suma totala primita de Mariana Popa este de 11.925 de lei. Ea a fost acuzata de luare de mita si condamnata la 5 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *