noiembrie 29, 2022

Calitatea alimentelor vandute in magazinele Kaufland si Lidl de la noi este mai proasta decat a produselor similare din tarile occidentale

Scandalul standardelor duble ale alimentelor vandute in supermarketuri, inclusiv Kaufland si Lidl, a luat amploare, dupa ce in Romania si in alte tari din centrul si estul Europei s-a constatat ca acelasi produs are o calitate mai slaba in supermarketurile de pe teritoriul lor decat produsul similar vandut in magazinele de pe teritoriul tarilor dezvoltate ale UE. Comisia Europeana (CE) a anuntat ca pregateste o metoda comuna pentru a analiza masura in care calitatea alimentelor este mai redusa în unele state membre ale UE, asa cum se arata deja în mai multe studii, anunta publicatia euobserver.com. Premierul slovac Robert Fico are chiar azi o intalnire pe tema standardului dublu la alimente cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Junkcer, dupa ce subiectul a fost de mai multe ori pe agenda grupului de la Visegrad, format din Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia.

Fanta si Milka – doua exemple date de InfoCons

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (InfoCons) a facut un studiu cu privire la existenta standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România si aceleasi produse comercializate în alte tari, în urma caruia au fost identificate produse cu diferente în lista de ingrediente si valori nutritionale.
In cazul bauturii racoritoare Fanta Portocale, de exemplu, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe. În România, continutul este de minim 5% suc de portocale, din concentrat. În Marea Britanie, Fanta contine 3,7% suc de portocale si 1,7% suc de citrice, din concentrat (5.4%), iar în Spania are 8% suc de portocale, din concentrat.
In cazul ciocolatei Milka Ciocolata cu lapte alpin, în produsul din România a fost adaugat suplimentar, pe lânga lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui partial untul de cacao, ingredient de o calitate superioara, dar mai costisitor. Totodata, in produsul vandut in Romania cantitatea de grasimi saturate este mai mare, rezultand un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat la noi fata de produsul echivalent din Spania, potrivit InfoCons.

Ministerul Dezvoltarii promite sa faca lumina

O echipa din România formata de specialisti din Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat în iunie în Belgia, Olanda si Germania, pentru a preleva produse alimentare din magazinele Lidl, Kaufland si Delhaize (Mega Image) în vederea realizarii studiului comparativ cu produsele identice comercializate in România. Ministerul a promis publicarea unui raport final dupa finalizarea analizelor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *