Intr-una din zilele toride ale lunii august, in statia de la Astralis lume multa astepta minute intregi sosirea autobuzului. Impacientati si toropiti de caldura, oameni de diferite varste si categorii sociale isi exprimau nemultumirea fata de orarul necorespunzator al mijloacelor de transport in orele de varf. Dupa aceasta „uvertura” a urmat un mozaic de alte reprosuri: „Domnii de la Bucuresti se cearta ca la usa cortului, iar noi suportam ponoasele ambitiilor lor; au despuiat tara, ne jupoaie si pe noi; acum gata si cu asistenta medicala gratuita; locul medicamentelor romanesti, mai accesibile buzunarelor noastre, l-au luat cele straine si mai scumpe si cu o multime de reactii adverse; cheltuielile pentru rechizitele scolare sunt de speriat; la ce mai foloseste invatatura daca la absolvirea scolii tinerii ingroasa randul somerilor? Din zece oameni, abia daca mai sunt angajati doi”.
Sosirea miniautobuzului a curmat aceste ofuri. Lumea a urcat ocupand loc pe scaune si in intervalul dintre ele. In tixeala aceasta a aparut o tanara pe care cei care calatoresc cu autobuzele 1, 6 si 22 o aud frecvent cantandu-si intr-o fraza muzicala povestea ei, reala sau inventata, spre a-i impresiona pe calatori. Frumusetea fizica si calitatile ei vocale sunt doua haruri cu care intr-o societate normala ea si-ar fi putut asigura o viata demna. S-ar fi putut bucura de aplauze si nu de oprobiul indreptatit al calatorilor deranjati de impertinenta si grosolaniile cu care ea raspunde celor care refuza sa-i dea banii cersiti.
In ziua respectiva, ca de obicei, decibelii repertoriului acestei tinere au dominat autobuzul. Dar brusc, l-a inlocuit cu un suvoi de injurii si blesteme la adresa unui calator care a apostrofat-o.
Situatii penibile ca cea din autobuz si intervalele prea mari intre orele de sosire in statii a autobuzelor la anumite ore de varf nu sunt chestiuni nerezolvabile la nivel local. Eliminarea unor astfel de carente ar face ca transportul in comun sa devina nu numai civilizat, ci chiar alternativa cea mai practica pentru calatorii urbani in conditiile in care parcarea autoturismului in zonele centrale ale orasului devine pe zi ce trece o problema si in Zalau.