octombrie 5, 2022

Cadastrul va fi preluat de ministerul Elenei Udrea

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a pierdut recent o parte importanta din activitate, prin infiintarea Ministerului Afacerilor Europene si, spre compensare preia de la Ministerul Administratiei si Internelor o institutie extrem de importanta. Este vorba despre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a carui trecere a fost aprobata de Consiliul Suprem de Aparare al Tarii in urma cu doua zile.
Masura de trecere la MDRT are ca motivatie asumarea unor responsabilitati de catre Guvern in fata institutiilor europene cu privire la realizarea cadastrului general in scopul inscrierii din oficiu in cartea funciara a proprietatilor. „Deocamdata nu avem alte informatii oficiale in afara proiectului de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul MDRT, insa am inteles ca astfel vom putea incheia contracte de colaborare public-privat pentru intocmirea cadastrului general”, a precizat pentru Graiul Salajului Alexandru Lakatos, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Salaj.
ANCPI a avut o evolutie sinuoasa in timp ca statut si subordonare. Daca la infiintare a fost in directa subordine a Guvernului, Agentia a fost transferata in cateva randuri de la un minister la altul – mai intai la Ministerul Administratiei, apoi la Ministerul Administratiei si Internelor, pentru ca acum sa ajunga in subordinea Ministerului Dezvoltarii. Pe langa lipsa stabilitatii decizionale, asupra Agentiei s-a abatut si vantul restructurarilor administrative. La OCPI Salaj au fost „taiate” anul trecut nu mai putin de 15 posturi, noua persoane fiind disponibilizate, iar sase posturi fiind reduse. In prezent, Oficiul judetean are in organigrama 41 de posturi, dintre care 39 sunt ocupate, restul angajatilor fiind in concedii de maternitate.
De cealalta parte, sindicatul nu are deocamdata nicio reactie. „Nu stim inca ce va fi, nu avem nimic oficial, in functie de schimbari vom avea si un punct de vedere ca sindicat”, a precizat Eugen Lazar, vicepresedintele Sindicatului Cadastru si Publicitate Imobiliara Salaj. Cu toate ca in ordonanta se prevede ca angajatii isi vor pastra drepturile salariale, exista temeri ca prin acest transfer personalul contractual va pierde ajutorul de hrana de care beneficiaza in acest moment.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.