Cabinetele medicilor de familie din țară vor fi dotate cu echipamente necesare desfășurării activității, cheltuielile urmând a fi suportate de către stat, prin PNRR.

Ministerul Sănătății anunță că finanțarea totală acordată este de 187 milioane de lei.

Din acești bani se vor achiziționa, printre altele, electrocardiograf digital, spirometru digital, trusă de resuscitare cu defibrilator automat, dispozitiv măsurare indice gleznă-braț, dispozitiv Doppler, ecograf portabil, echipament de ultrasonografie multidisciplinar, staționar conceput pentru examinări abdominale, obstetrice, ginecologice, musculo – scheletale, vasculare, urologice, pediatrice, transcraniale, cardiace si ale părților moi, monitor funcții vitale (frecvență cardiacă, tensiune arteriala non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură), instrumentar medical, aspirator portabil oral/nazal/traheal, aparat pentru sterilizare aer încăpere, dar și echipamente IT, precum calculatoare sau imprimante.

Ministerul Sănătății spune că vor beneficia de astfel de dotări 2.379 cabinete de medicină de familie din 41 de județe. Asta înseamnă, în medie, 58 de cabinete/județ.

În Sălaj, potrivit informațiilor de pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, la data de 1 ianuarie 2024, figurau în relație contractuală cu instituția 98 de cabinete medicale de familie.

La un calcul simplu, asta înseamnă că aproximativ unul din două cabinete va fi beneficiar al echipamentelor promise de Ministerul Sănătății.