Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat, luni, la intalnirea organizata de ANPDC cu directiile judetene, ca in minister se lucreaza la un proiect de act normativ prin care, durata concediului pentru cresterea copilului sa fie redusa de la doi ani la un an si jumatate. Secretarul de stat a explicat ca masura are in vedere incurajarea femeilor de a se intoarce mai repede la munca. Mariana Nedelcu a mai spus ca proiectul de act normativ prevede ca mamele care vor decide sa se intoarca mai repede la munca ar putea primi 30% din salariul primit pentru cresterea copilului, dar nu mai putin de 600 lei.
Totodata, prin legea serviciilor pe timp de zi, finalizata de ANPDC, femeile care vor dori sa se intoarca la munca vor putea apela la serviciile unei bone. De asemenea, ea a mai spus ca se ia in calcul si posibilitatea remunerarii bunicilor in cazul in care acestia se vor ocupa de cresterea copilului, fara a preciza insa cine ii va plati pe acestia. Secretarul de stat a sustinut ca, in minister, a inceput sa se lucreze si referitor la o lege privind acordarea indemnizatiei pentru tripleti.
Mariana Nedelcu a mai spus, luni, ca in Uniunea Europeana se lucreaza la o lege europeana prin care sa se poata acorda concediu maternal si pentru tata. Ea a explicat ca acest concediu maternal nu este echivalentul concediului pe care-l pot lua in prezent tatii in vederea cresterii copilului, ci se refera la faptul ca atat mama, cat si tatal vor putea sta in concediu o luna de zile.