noiembrie 29, 2022

Buletin la 14 ani, doar cu instructie la politie. Proiect pentru minorii care solicita prima carte de identitate

O asociatie din tara noastra, Voci pentru Democratie si Justitie (VeDemJust), care promoveaza libertatea, intarirea democratiei, sustinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, le propune parlamentarilor sa initieze, sa dezbata si sa adopte "Legea Gino", act normativ care sa prevada ca, atunci cand implinesc varsta de 14 ani, minorii sa urmeze o sesiune de instruire la… politie si sa obtina un certificat de cetatean responsabil.
Varsta raspunderii penale si contraventionale
"Momentul implinirii varstei de 14 ani este foarte important pentru tineri. Dar el este rezumat doar la eliberarea cartii de identitate, fara nicio semnificatie legata de debutul varstei raspunderii penale si contraventionale. De aceea, asa cum pentru a conduce un autoturism este nevoie de un permis, iar permisul se obtine in urma unui curs, tot astfel pentru a pasi in viata la implinirea varstei de 14 ani este nevoie de cartea de identitate, iar pentru obtinerea ei este nevoie de o instruire.
In fiecare judet al Romaniei, aproximativ 100 de minori implinesc, saptamanal, varsta de 14 ani. Ca urmare, intr-o singura zi, in fiecare saptamana, se poate organiza pentru cateva ore o sesiune de instruire prealabila ridicarii cartii de identitate de la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor.
Instruirea se va face in mod interactiv, la sediul Politiei, de catre politisti in cadrul atributiilor de serviciu. Pot fi invitati sa participe, in mod voluntar, magistrati, consilieri juridici sau alti specialisti in drept, inclusiv din cadrul asociatiilor neguver namentale cu activitate in domeniul civic si al drepturilor omului, in conditiile aratate in ordinul comun elaborat de Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei", se arata in expunerea de motive.
Constientizarea tinerilor
Asociatia VeDemJust mai propune ca, dupa parcurgerea sesiunii de instruire, fiecare participant sa primeasca o dovada numita "Certificat de cetatean responsabil", care va fi o conditie pentru eliberarea cartii de identitate.
In acest fel, ar creste responsabilizarea celor care primesc prima lor carte de identitate, acestia realizand ca, de acum inainte, faptele lor pot atrage consecinte serioase pentru societate si pentru viitorul fiecaruia. Marind gradul de constientizare a tinerilor, ei vor deveni ulterior adulti mai responsabili.
Cu acest certificat, minorul se va prezenta la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor si isi va ridica prima carte de identitate. De acum inainte, el poate pasi informat in viata si increzator in puterea legii.
Drepturi si obligatii intre 14 si 18 ani
Odata cu implinirea varstei de 14 ani si a ridicarii primei carti de identitate si pana la varsta majoratului (18 ani), tanarul poate semna singur documente, iar parintii trebuie doar sa il asiste, poate obtine pasaport pe numele sau, isi poate incasa singur alocatia daca un parinte este de acord, poate circula cu bicicleta pe drumul public, poate fi pasager pe o motocicleta si poate participa singur la marile festivaluri sau la emisiuni radio-tv, daca are acordul in scris al parintelui.
Pe de alta parte, in cazul in care va savarsi o infractiune, tanarul va fi sanctionat de un judecator, iar in cazul in care va comite o contraventie va putea fi amendat de un politist.
De la implinirea varstei de 14 ani, tanarul poate primi singur o citatie emisa pe numele sau, iar cand este audiat ca martor el trebuie sa depuna juramantul ori declaratia solemna ca va spune adevarul, fara sa mai fie necesara prezenta parintelui (tutorelui).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *