Concediu fara plata sau reducerea timpului de lucru
De voie, de nevoie, bugetarii vor fi obligati sa intre in concediu fara plata timp de 10 zile, in perioada septembrie – noiembrie, iar cei care nu vor avea concediu, vor avea program redus. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a confirmat ieri, ca toti angajatii din sectorul bugetar vor avea timpul de lucru redus la toamna, cu echivalentul a 10 zile de munca. Masura va reduce cheltuielile cu 0,3 la suta din PIB, respectiv 1,5 miliarde de lei.
Daca nu vor avea concediu fara plata, atunci li se va reduce programul de lucru de la opt la sase ore pe zi. Ar putea fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati. Totodata, orele suplimentare nu se vor plati, vor fi compensate prin timp liber, iar primele au fost anulate.
Aceste masuri au fost luate pentru reducerea cheltuielilor, pentru limitarea majorarii deficitului bugetar si inseamna o reducere a salariilor cu 4 la suta pana la sfarsitul acestui an.
De asemenea, ministrul economiei, Adrian Videanu, a dat asigurari ca banii de la FMI nu merg la plata pensiilor si a salariilor, ci la finantarea deficitului bugetar. La nivelul judetului sunt circa 14.800 de bugetari.