Guvernul intentioneaza sa interzica autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta, pana la sfarsitul acestui an, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale. Interdictia a fost deja inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta. „Autoritatile si institutiile publice nu pot acorda tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora, pana la sfarsitul anului 2009”, se arata in document.
Interdictia va fi aplicata autoritatilor si institutiilor publice a caror finantare se asigura integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la buget sau integral din venituri proprii.
Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, ordonanta de urgenta prin care Guvernul a aprobat, in luna februarie, introducerea tichetelor de vacanta. Ordonanta Guvernului, aflata in vigoare, prevede ca institutiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanta, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei, urmand sa plateasca unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanta contravaloarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a sase salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
Legea prevede ca angajatul care a beneficiat de tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului respectiv sau de bilete de odihna. Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si se deduc din baza impozabila in cazul microintreprinderilor care au optat pentru plata impozitului pe profit.