Budapesta, nemultumita de explicatiile Romaniei in legatura cu autorizatia de zbor

Ministerul ungar de Externe este nemultumit de explicatia oferita de autoritatile romane in legatura cu neacordarea permisului de zbor pentru avionul presedintelui ungar, Laszlo Solyom, considerand ca in spatele acestui refuz ar fi campania prezidentiala din Romania.
Ministerul de Externe inca nu a primit o explicatie multumitoare pentru aceasta decizie, a declarat ministrul de Externe, Kinga Goncz. “Explicatia de pana acum este doar de ordin tehnic, dar in mod evident credem ca aceasta nu este singurul motiv. Daca motivul real este acela ca presedintele ungar nu este binevenit cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei, acest lucru este inacceptabil”, a declarat ea. Campania pentru alegerile prezidentiale din Romania ar putea, de asemenea, sa fie in spatele acestei decizii, a adaugat ministrul.
Totodata, Ministerul ungar de Externe a denuntat aceasta decizie a autoritatilor romane considerand-o un “act neprietenos”. Solyom intentiona sa viziteze Transilvania (care a facut parte din Ungaria si este locuita de peste un milion de etnici maghiari – comenteaza agentia ungara) la 15 martie, de Ziua Nationala a Ungariei, dar, dupa ce autoritatile romane au refuzat sa permita aterizarea avionului sau militar la Targu Mures, acesta si-a devansat vizita. Astfel, el a plecat spre Romania sambata, cu masina, pentru a sustine un discurs la aceasta comemorare si se va intoarce in aceeasi zi.
Potrivit MTI, ambasadorul ungar la Bucuresti a fost convocat de Ministerul roman de Externe, unde i s-a spus ca Romania era ingrijorata ca vizita presedintelui Laszlo Solyom in Tinutul Secuiesc “nu va trimite un semnal care sa fie in conformitate cu parteneriatul strategic dintre cele doua tari”. Ambasadorul a raspuns ca doar opozitia Romaniei fata de aceasta vizita este cea care a trimis un mesaj ce contrazice parteneriatul strategic. Ministerul ungar de Externe l-a convocat atunci pe ambasadorul roman, pentru a-l intreba in legatura cu motivul acestei ingrijorari. Ulterior, autoritatile aeronautice au retras permisiunea de aterizare pentru avionul presedintelui ungar.
Partidul ungar de opozitie Democratii Liberi s-a declarat socat de decizia autoritatilor romane de a-l impiedica pe Solyom sa participe la evenimentele de la Targu Mures si asteapta explicatii din partea Romaniei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *