Buda: ”Importul forței de muncă din afara UE, o soluție care trebuie avută în vedere pentru fermierii europeni!”

Europarlamentarul Daniel Buda, originar din Sălaj, a participat, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, la o prezentare a studiului cu privire la viitorul modelului agricol european. Rolul acestui studiu este evaluarea implicațiilor socio-economice a declinului numărului de ferme și fermieri în Uniunea Europeană.

”În cadrul ședinței am ridicat problema scăderii forței de muncă în Uniunea Europeană, care afectează fermele de pe întreg teritoriul blocului comunitar. În acest context, al scăderii numărului fermelor mici într-un ritm alarmant, am ridicat întrebarea unei posibile soluții pentru fermieri, prin importul forței de muncă din statele terțe pentru suplinirea necesarului fermelor în materie de muncitori. Prezentarea ne-a fost oferită de Dna Mailin Gaupp-Berghausen (Institutul austriac pentru studii regionale și amenajarea teritoriului) și Dl. Luka Juvancic (Universitatea din Ljubljana). Experții ne-au comunicat o scădere alarmantă a numărului de ferme, cu 32% din anul 2003 până în anul 2016. Totodată, numărul fermelor cu o exploatație mai mare de 50 ha a crescut cu 7% în această perioadă, iar fermele sub 4 ha au scăzut în număr cu 38%. Putem observa un trend descendent în rândul fermelor mici, iar unul ascendent în numărul fermelor mari. Dl. Luka Juvancic ne-a vorbit despre răspunsul PAC și a viitoarelor politici la problema scăderii numărului fermelor mici și mijlocii. Strategiile de la nivelul fermelor includ: Agricultura ecologică; Valoare adăugată pentru producția agricolă; Optimizarea CAP; Intensificare și specializare; În conformitate cu un studiu anterior pe care l-am prezentat anul trecut cu privire la abandonarea terenurilor, analiza tendințelor cantitative de ajustare structurală confirmă o scădere drastică a numărului de ferme, în special al fermelor mici, în întreaga UE. Pe de altă parte, fermele mari cresc ca număr. Pentru a vă oferi o idee mai bună cu privire la ordinul de mărime a declinului fermelor, studiul estimează că, până în 2040, UE ar putea pierde încă 6.4 milioane de ferme, ceea ce ar duce la un număr rămas de aproximativ 3.9 milioane de ferme din întreaga UE, o scădere impresionantă cu 62 % față de cifrele din 2016. Desigur, acest lucru va avea implicații semnificative pentru rolul multifuncțional și reziliența agriculturii europene, deoarece va afecta ocuparea forței de muncă și activitățile economice din zona rurală și va avea un impact asupra mediului și a peisajelor noastre rurale”, susține europarlamentarul sălăjean.

About Author

One Reply to “Buda: ”Importul forței de muncă din afara UE, o soluție care trebuie avută în vedere pentru fermierii europeni!””

  1. Mai apare și ăsta cu câte o intervenție din când in când ptr ca noi sa nu uitam ca este europarlamentar ! In rest nimic! Ce a făcut ptr tara asta? 0 0 barat! Niște nemernici!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *