decembrie 7, 2022

Bonele ar putea fi platite cu bani de la stat in valoare de pana la 710 lei lunar

Totul este prevazut intr-un proiect legislativ inregistrat in toamna la Parlament, pe care senatorii il vor supune curand votului, fiind propus pentru adoptare.
In expunerea de motive se invoca argumente precum scaderea drastica a natalitatii dar si numarul scazut de crese si gradinite: "Fenomenul scaderii natalitatii nu este izolat in Romania, majoritatea tarilor dezvoltate suferind de aceasta problema.
Romania se afla in situatia unei lipse acute de crese si gradinite pentru copii de varsta prescolara, iar cele existente sunt intr-o stare neadcvata de functionare, mult prea putine fiind cele modernizate si conforme cu ceea ce este nevoie la ora actuala. Mai mult, desi numarul creselor si a gradinitelor private este in crestere, numarul acestora nu acopera cererea de inscriere, iar multi parinti nu isi permit o astfel de institutie privata".
Cine vor fi beneficiarii ajutorului
Parintii sau parintele singur al copilului la care acesta locuieste in mod statornic sau reprezentantul legal al copilului la care acesta locuieste in mod statornic.
Venitul pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca suma de maximum 3.500 de lei net pentru a putea primi ajutorul pentru bona.
Sumele care se vor acorda vor fi in functie de venituri, astfel:
710 lei pentru venituri nete pe membru de familie de pana la 2.080 de lei; 550 lei pentru venituri nete pe membru de familie de pana la 2.081 – 2.500 lei; 390 lei pentru venituri nete pe membru de familie de pana la 2.501 – 3.000 lei; 250 lei pentru venituri nete pe membru de familie de pana la 3.001 – 3.500 lei.
"PNL sustine familia si cresterea natalitatii! Tocmai de aceea am initiat o propunere legislativa prin care ne propunem sa incurajam acele familii care isi doresc copii, dar care de multe ori sunt descurajate de costurile ridicate pentru angajarea unor bone, in contextul in care ne confruntam cu o lipsa acuta de crese si gradinite pentru copiii de varsta prescolara.
Chiar daca, in ultimul timp, numarul creselor si al gradinitelor private este in crestere, trebuie sa recunoastem ca multi parinti nu isi permit sa isi inscrie copiii la o astfel de institutie privata. Singura solutie este sa le oferim sprijin financiar acelor parinti aflati in dificultate pentru a isi putea angaja o bona!
Potrivit proiectului, pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 3.500 lei, iar suma propusa a fi acordata se va stabili in mod diferentiat, variind intre 250 si 710 lei pentru fiecare copil de varsta anteprescolara.
De asemenea, trebuie mentionat ca de acest sprijin financiar va putea beneficia parintele sau reprezentantul legal la care copilul locuieste in mod statornic si care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap. Adoptarea acestei propuneri legislative va reprezenta, de fapt, o investitie in viitor prin sustinerea familiei si prin cresterea natalitatii!
Consider ca Romania are nevoie de o strategie pe termen lung, precum si de politici de dezvoltare a serviciilor sociale in vederea stimularii natalitatii, cu respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului!", a transmis deputatul PNL Florin Roman.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *