decembrie 2, 2022

Bolnavii cu afectiuni grave ar putea fi trimisi la tratament in clinici private din tara, nu doar in strainatate, pe banii statului

Spitalele private care vor trata pacientii cu afectiuni grave, dar care nu au putut primi tratament in sistemul de stat vor avea costurile decontate, din bugetul Ministerului Sanatatii, aflam potrivit unei reglementari. Concret, clinicile private de la noi care au posibilitatea sa trateze acesti bolnavi ii vor primi la tratament, pe banii statului, prin acelasi mecanism prin care se fac trimiterile la tratament in strainatate.
Pana nu demult, pacientii care nu puteau fi tratati in Romania puteau merge doar in strainatate, lucru ce a fost criticat de mai multi operatori privati din piata locala. Acestia din urma sustineau ca pot trata in tara pacientii cu costuri mai mici. "Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacientii care nu pot fi tratati in sistemul public de sanatate vor fi aceleasi pentru furnizorii din strainatate si din tara. Pacientilor cu afectiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura in sistemul public de sanatate trebuie sa le acordam sansa de a se putea trata si in Romania, nu doar in strainatate, daca acest lucru este posibil", a spus Sorina Pintea, ministrul sanatatii, potrivit unui comunicat de presa.
In general, masura ii avantajeaza atat pe pacienti cat si pe familiile lor, pentru care deplasarea in strainatate este mai anevoioasa si pentru care decontarea presupune multe documente si o hartogarie ingreunata de distanta, dar avantajeaza si statul roman, ale carui costuri ar trebui sa fie automat diminuate in acest fel: nu mai exista cheltuieli de transport si cazare pentru insotitor.
Sorina Pintea nu a precizat insa care este cuantumul economiilor in urma acestei masuri.
Proiectul de OG nu este in vigoare momentan. Acesta se va aplica dupa ce este publicat in Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *