SondajRSS Feed

 

Bolnavi 'sub acoperire' vor testa piata spagilor din spitalele salajene

17 Iulie 2019

INEDIT…Sorina Pintea va trimite pacienti "sub acoperire" in spitale pentru a identifica medicii care cer spaga.
Intr-un viitor nu foarte indepartat, prin spitalele salajene, si nu numai, vor umbla bolnavi inchipuiti. Acestia vor raporta Ministerului Sanatatii daca medicii si asistentele medicale iau spaga. Ideea va fi pusa in aplicare dupa ce mai multi pacienti din tara s-au plans ca in ciuda cresterilor salariale din ultimul an in domeniul Sanatatii, cadrele medicale continua sa conditioneze actul medical in functie de atentiile primite.
Salariile marite ale medicilor si asistentelor medicale nu au diminuat in niciun fel fenomenul spagilor din spitale. Este concluzia la care a ajuns Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, dupa ce a stat de vorba cu mai multi pacienti din tara. Aceasta a venit si cu o solutie de rezolvare a problemei, una care cu siguranta nu va fi pe placul cadrelor medicale. "Luarea de mita este pedepsita, pentru ca vorbim de mita in acest moment. Important este sa constientizam pacientii sa nu mai dea bani si, daca li se cer, sa spuna. In chestionarul de feedback spun ca li s-au pretins sume de bani, iar cand ii intrebam daca vor sa facem plangere mai departe, spun nu. Evident, se tem sa faca acest lucru. in consecinta, in perioada urmatoare, vom trimite pacienti care, sub acoperire, vor verifica daca fenomenul spagii in spitale s-a diminuat sau inca exista. Pentru ca sunt semnale, din ceea ce avem noi, analizand chestionarele de feedback, ca acest fenomen nu a scazut, ca inca afecteaza nivelul de satisfactie a pacientului, prin urmare, va trebui sa luam masuri. Pacientul este obisnuit sa mearga la doctor cu atentii, avand senzatia ca daca nu da sau cineva nu primeste, actul medical pe care il solicita nu va fi cel de calitatea pe care si-o doreste. Pacientul trebuie sa inteleaga ca medicii au salarii mari in acest momen

Bolnavi \'sub acoperire\' vor testa piata spagilor din spitalele salajene
t si ca nu este nevoie sa le suplimenteze cu aceste spagi", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii. Care vor fi rezultatele acestui demers, avand in vedere ca de la Ministerul Sanatatii s-a transmis avertismentul inainte ca planul sa fie pus in practica, ramane de vazut.
Medicii o acuza pe Sorina Pintea, ca "duce o campanie impotriva lor".
Initiativa ministrului Sanatatii de a trimite "pacienti sub acoperire" pentru a indentifica angajatii din spitale care iau spaga a fost intampinata cu ostilitate de medici: cu toate ca, pe de o parte, medicii sustin ca nu conditioneaza actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte putini - un procent nesemnificativ, sustin ei - chiar si acei medici care sustin ca sunt onesti si nu primesc mita critica in bloc initiativa Ministerului Sanatatii, pe grupurile profesionale de pe retelele de socializare.
Principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania, in viziunea participantilor la un sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale in februarie anul acesta, sunt: spaga din spitale (24%), infectiile intraspitalicesti si diversele epidemii (20,1%), investitiile insuficiente in sanatate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotarilor medicale (11,1%), slaba organizare a institutiilor medicale (7,5%), lipsa preventiei (6,5%), administrarea de vitamina D sugarilor (1,2%), altceva (2%), nu stiu/nu raspund (3,3%).

Vizualizari 1239
Comentarii articol (22)

>

in 17 Iulie 2019 0:38

SUPER!!!!!eu voi fi astfel de pacient.Dar am o sugestie. In același timp si medicul sa reclame pe acei pacienți care le oferă plicul. Asta se practica in străinătate.

>

in 17 Iulie 2019 7:09

Ramanem fara doctori.Aproape toti sunt spagari.Daca in spital nu o fac,te cheama la cabinetul lor privat si te storc de bani pentru analize care se pot face in spital.

>

in 17 Iulie 2019 7:34

Plece toti spagarii,pe langa salariile enorme,binenteles nemeritate de mii de euro,mai vorbesc urat cu bolnavii si mai pretind mita.Rusine sa le fie.\r\n

>

in 17 Iulie 2019 7:38

Unii dintre dintre ei sunt in afara medicinei, sunt nepriceputi dar sunt atat de ingamfati de ti vine sa vomiti.Se cred Dumnezei,ori poate si mai presus,dupa cum se comporta.

>

in 17 Iulie 2019 8:11

Bravo!

>

in 17 Iulie 2019 8:14

foarte bine !!!

>

in 17 Iulie 2019 8:25

e buna ideea,dar aplicata prost.\r\ntrebuia sa faca asta fara sa anunte,si sa vina peste vreo 2 luni sa spuna concluziile.asa ca au anuntat...si mai ales ca s-a zis care vor fi acei "acoperiti".cei cu forme usoare de boala..deci sa stie si doctorii de la cine sa nu ia

>

in 17 Iulie 2019 8:28

Atitudinea unor medici si asistente fata de pacienti, tine de educatie si de bun simt. Se pare ca la aceste capitole cadrele medicale lasa mult de dorit.

>

in 17 Iulie 2019 8:31

Gargara cu apa chioara tipic Romanistanului. De ce trebuia sa bata toba ca merg sa facă treaba asta. Trebuia sa meargă fără sa anunțe pe nimeni și atunci ar fi avut rezultate corecte. Asta e ceva de genul vezi ca mâine îți vin în control inopinat.

>

in 17 Iulie 2019 9:23

Luare de mita sau dare de mita se considera infractiune!

>

in 17 Iulie 2019 9:52

Sa vina si la asta care se enerveaza cand o suna presa

>

in 17 Iulie 2019 10:15

Dacă tot se vrea o astfel de acțiune penibilă, alte autorități ar trebui să o facă. Spaga este infracțiune. Încă o măsură, a unui partid care se apropie de soarta PNTCD.

>

in 17 Iulie 2019 10:16

FIX PIX!!!!

>

in 17 Iulie 2019 10:41

Mă deghizez eu pentru doctor Cighi sa-l vad la zdup pe nenorocit...pe asta nu-l satură nimeni.

>

in 17 Iulie 2019 10:46

Să fie luati si pacienții care dau si .medicii care iau....poate asa se vor îndrepta lucrurile.

>

in 17 Iulie 2019 15:23

Inteligentule de la 7:09 tara a ramas fara patru milioane de muncitori calificati ,care au produs plus valoare ,iar acuma muncesc pentru straini ,acolo se poate plati munca aici nu , oare de ce ?????....

>

in 17 Iulie 2019 15:23

Inteligentule de la 7:09 tara a ramas fara patru milioane de muncitori calificati ,care au produs plus valoare ,iar acuma muncesc pentru straini ,acolo se poate plati munca aici nu , oare de ce ?????....

>

in 17 Iulie 2019 16:23

Nu vorbi de plata munci in spitale.Sunt platiti cum nici in visele lor nu au visat.Daca un doctor tanar ia luna 30000 lei si inca nu i priceput,ce mai zici?Ia in strainatate banii acestia si mai ales ca nu i prea bun?nici vorba,dar fac pe smecherii,ca acuma sunt din ce in ce mai smecheri si mai dornici de mita.

>

in 17 Iulie 2019 16:49

Se da si se ia la greu in spitalul județean Zalau...vor mai trece 50 de ani .....

>

in 17 Iulie 2019 18:10

Să fie pedepsită și dare de mită la fel cum este pedepsită luarea de mită.

>

in 17 Iulie 2019 18:59

Pana la urma noi pacienții i-am învățat pe medici, asistenți,infirmiere sa le băgăm in buzunar.Hai sa ne trezim si noi pacienții sa bu le mai întindem mâna.

>

in 17 Iulie 2019 21:24

Si ce l e face dacă îi prinde ?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.