Bogdan Ilea, în vârstă de 42 de ani, este unul dintre cei mai titrați avocați sălăjeni, recunoscut pentru competențele sale juridice solide și apreciat pentru profesionalismul și dedicarea sa. A ocupat funcția de decan al Baroului Sălaj, la doar 33 de ani, un record la acel moment în ceea ce privește vârsta.
Totodată, a fost membru al Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România, iar faptul că provine dintr-un barou mai mic a reprezentat, la momentul alegerii sale, de asemenea, o premieră. În 2021, Bogdan Ilea a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiției, poziție pe care a deținut-o până în aprilie 2024, când a fost eliberat din funcție, la cererea sa.
Bogdan Ilea a urmat studiile de licență și masterat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în perioada 2000-2005. Teza de licență este o lucrare intitulată “Controlul de legalitate al prefectului asupra actelor autorităților administrației publice locale”, iar cea de dizertație “Salarizarea managerilor în sistem corporatist”.
În ianuarie 2005, a devenit avocat stagiar și a urmat un curs pilot de mediere la Craiova, sub tutela Ambasadei SUA și a Ministerului Justiției, iar din 2006 lucrează la cabinetul său de avocatură. Tot în 2006, a absolvit Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților. Din 2010, este și administrator judiciar la propriul cabinet de insolvență.
R: Bună ziua, domnule Bogdan Ilea. Ați fost, în ultimii trei ani și jumătate, secretar de stat în Ministerul Justiției. Cum puteți descrie această experiență?
B.I.: Intensă. A fost o experiență intensă, prin prisma solicitării de zi cu zi. Atunci când citești și semnezi personal, timp de trei ani, toate actele normative care ajung pe masa Guvernului, ai o mare responsabilitate. Aceasta a fost doar una dintre atribuțiile mele despre care publicul știe mai puține lucruri, însă a fost cea mai solicitantă. Practic, această Direcție de avizare a actelor normative, pe care eu am coordonat-o timp de trei ani, se asigura că actele normative sunt constituționale și legale, iar în ședința de guvern niciun act nu se aprobă daca nu are avizul Ministerului Justiției. Ei bine, pentru aproape trei ani, am semnat toate actele normative în numele Ministerului Justiției.
R: Ați fost foarte activ pe rețelele sociale cu subiecte din domeniul instanțelor, al penitenciarelor și al investițiilor. Vi se pare important acest domeniu?
B.I.: Am îndeplinit cu brio această sarcină, chiar dacă nu eu am solicitat în mod expres să coordonez acest domeniu, pentru că noi, avocații, suntem preocupați mai mult de partea legislativă și mai puțin de cea economică sau investițională, însă am avut norocul să lucrez cu o echipă de profesioniști alături de care am făcut pași importanți. Oamenii care apelează la justiție au nevoie de un serviciu public de calitate și aceasta are legătură și cu condițiile din instanțe. Am o mare satisfacție că am asigurat finanțarea pentru Judecătoria Șimleu Silvaniei, direct de la Banca Mondială, dar și pentru extinderea Tribunalului Sălaj, proiect care era blocat de multă vreme.
R: Care a fost cea mai mare satisfacție pe care ați avut-o ca secretar de stat?
B.I.: M-ați luat prin surprindere. Cred că am avut mai mult de una, din fericire, însă aș menționa două momente majore: primul ar fi acela când la Ministerul Justiției a venit responsabila pentru combaterea traficului de persoane de la Departamentul de Stat al SUA și a cerut nominal să mă întâlnească, ocazie cu care mi-a înmânat o medalie cu privire la care nu doresc să intru în alte detalii. Al doilea moment a fost legat de faptul că am avut ocazia să pledez în fața Curții Constituționale a României, reprezentând Guvernul României, într-un conflict constituțional unde am avut câștig de cauză. Au fost două spețe distincte și am avut câștig de cauză în ambele. Sunt puțini avocați care au reprezentat Guvernul României în fața CCR și să aibă randament de 100%. Îmi amintesc că, ulterior, la împlinirea a 30 de ani de la înființarea CCR, am primit o medalie și o scrisoare de la președintele Curții.
R: Dacă am vorbit despre satisfacții, ce ne puteți spune despre insatisfacții?
B.I.: Ca să vă răspund cu o glumă, vă spun că mai bine nu întrebați… Cel mai dificil este să îi convingi pe oameni că vrei să îi protejezi prin soluțiile juridice pe care le oferi, când nu îi lași să facă greșeli pe care ei nu le percep încă drept greșeli. De multe ori mă sunau miniștri sau chiar mai sus și îmi reproșau că suntem prea rigizi. Din fericire, de fiecare dată am avut dreptate, altfel nu rămâneam trei ani și jumătate în funcție.
R: În toată această perioadă, de trei ani și jumătate, v-ați mutat efectiv în București?
B.I.: Am fost navetist, ca să spun așa. Eu cred că Zalăul este, încă, un loc bun în care să ai o familie și să îți crești copiii. De aceea nu mi-am mutat familia din Zalău și am revenit aici după terminarea mandatului.
R: A apărut o știre legată de colaborarea dumneavoastră cu o Societate de avocați din București. Întrebarea este dacă ați revenit sau nu în Zalău?
B.I.: Mă găsiți zilnic la biroul din Zalău. Cititorii dumneavoastră trebuie să știe că eu am plecat din Ministerul Justiției pentru a reveni în avocatură. Am firma mea de avocatură în Zalău, unde am alături mai mulți colegi avocați. Colaborarea mea cu firma din București presupune activități punctuale și valorifică acele cunoștințe care nu au cum să fie valorificare în cazuistica din instanțele locale. Deci, pe scurt, răspunsul este: Da, mă găsiți în Zalău!