Premierul interimar, Emil Boc, a cerut, luni, Parlamentului sa majoreze in regim de urgenta plafonul de venituri luat in calcul pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, dupa ce tot Executivul a decis, in urma cu doua saptamani, sa reduca aceasta limita, restrangand astfel numarul de beneficiari. El a aratat ca plafonul maxim de venituri va fi majorat din nou la 615 lei, de la nivelul stabilit recent de Guvern, de 425 lei.
Boc a motivat ca decizia Guvernului de reducere a plafonului, din urma cu doua saptamani, s-a bazat pe o analiza anterioara a Ministerului Muncii si ca solicitarea adresata acum Parlamentului este influentata de o noua analiza efectuata la nivelul Cabinetului a principalelor probleme cu care se confrunta romanii in prezent.
„In acest context in care avem criza economica, in contextul in care veniturile populatiei nu au crescut anul acesta, am decis sa majoram plafonul pe membru de familie de la 425 la 615 lei in vederea acordarii de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Astazi avem in vigoare o ordonanta de urgenta care stabileste un plafon pe membru de familie de 425 de lei. Cei care sunt intre 425 si 615 lei nu sunt eligibili, nu pot primi bani pentru incalzirea locuintei. In aceste conditii, impreuna cu colegii din cabinet, am gasit solutia financiara pentru acoperirea costurilor legate de sprijinirea familiilor cu venituri reduse pe perioada de iarna”, a spus Boc. El nu a explicat care este aceasta solutie financiara si nici nu a precizat ca ordonanta de urgenta de reducere a plafonului pentru ajutoare de incalzire a fost adoptata chiar de actualul Guvern.
„Daca Guvernul ar fi fost in deplinatatea mandatului, putea lua aceasta decizie printr-o ordonanta de Guvern. In conditiile in care acest lucru nu este posibil, solicitam Parlamentului sa tina cont de acest interes urgent al romanilor si sa faca acest amendament la ordonanta aflata spre aprobare, astfel incat toti romanii care sunt intr-o asemenea situatie si au venituri mici sa poata beneficia de subventia la incalzirea locuintei”, a spus Boc.
Guvernul Boc nu mai poate modifica OU privind acordarea ajutoarelor de incalzire, deoarece nu mai are dreptul de a aproba ordonante de urgenta.
Seful Guvernului a solicitat primariilor sa primeasca cereri de acordare a ajutoarelor de incalzire si din partea persoanelor cu un venit pe membru de familie cuprins intre 425 lei si 615 lei.
Agentia MEDIAFAX a relatat, saptamana trecuta, ca plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat in calcul de Guvern pentru subventionarea facturii de incalzire a locuintei a fost semnificativ redus de Executiv comparativ cu limitele de venituri din anii trecuti, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.