Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca a informat coalitia despre intentia de remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica. El a mentionat, pentru a explica decizia, situatia proasta legata de siguranta cetateanului si i-a reprosat ministrului declaratiile despre inchirierile de autobuze la prezidentiale. Boc a spus ca cere PSD sa nominalizeze in 24 de ore un inlocuitor pentru functia de ministru de Interne.
Premierul a spus ca in Programul de guvernare se mentioneaza ca sarcina pentru ministrul Administratiei si Internelor cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni. El a adaugat ca „din nefericire”, siguranta cetatenilor s-a deteriorat grav in ultima perioada. „Oamenii se simt amenintati pe strada si nu numai, rata infractionalitatii a crescut cu cel putin 13 la suta anul acesta, in comparatie cu anul trecut. Strada a fost scapata de sub control, s-au inmultit infractiunile de violenta si, mai ales, infractiunile pe care nu le-am avut pana in momentul de fata – jaf, jaf armat si alte infractiuni de acest fel. De aceea, avem nevoie de un nou impuls in ceea ce priveste recastigarea increderii cetateanului in ce inseamna administrarea statului si protectia acestuia. Avem nevoie de a castiga batalia cu strada si a reda siguranta cetateanului”, a spus Boc.
Presedintele PDL a amintit ca ministrul de Interne a facut o afirmatie potrivit careia „cineva se pregateste de fraudarea alegerilor prezidentiale prin utilizarea turismului electoral” si ca nu mai exista niciun fel de autocar care sa fie disponibil pentru inchiriere la data alegerilor prezidentiale. „Am solicitat informatii oficiale de la ministrul de Interne si, din nefericire sau din fericire, depinde din ce unghi te uiti, aceste afirmatii ca nu mai sunt autocare nu s-au putut confirma. Am facut si noi investigatii, a facut a facut si mass-media, incat declaratiile ministrului de Interne au fost fara niciun fel de acoperire in realitate”, a spus Boc.
El a mentionat ca afirmatiile lui Nica sunt grave si pun sub semnul intrebarii legitimitatea si legalitatea scrutinului prezidential si, avand in vedere importanta acestuia pentru ceea ce insemna viata democratica din Romania in perioada urmatoare. „Consider ca o asemenea afirmatie nejustificata nu poate sa vina de la ministrul de Interne, de la cel care are in principal sarcini cu privire la organizarea alegerilor. Din aceste motive am propus remanierea ministrului de Interne si solicit PSD ca in termen de 24 de ore sa imi faca noua propunere pentru a avea un nou ministru al Adminstratiei si Internelor potrivit Protocolului coalitie, care mentioneaza foarte clar ca prim-ministrul poate propune schimbarea unui membru al Guvernului dupa consultarea si informarea membrilor coalitiei, lucru pe care, si in virtutea aceluiasi protocol, solicit partii care are Ministerul Administratiei si Internelor ca in 24 de ore sa imi faca o propunere cu privire la noul ministru de Interne. Daca acest lucru nu va fi facut, va trebui sa optez pentru solutia unui interimat, dar sper ca partenerii de coalitie sa faca in termenul de 24 de ore propunerea pentru noul ministru al Administratiei si Internelor”, a spus Boc. El a tinut sa ii multumeasca lui Dan Nica pentru colaborare.
Boc nu a trimis inca Presedintiei revocarea lui Nica
Premierul Emil Boc asteapta propunerea PSD privind inlocuitorul lui Dan Nica la conducerea Ministerului de Interne, inainte de a trimite Presedintiei decizia de revocare din functie a ministrului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. „Premierul vrea sa transmita Presedintiei propunerile «la pachet», atat pentru revocarea lui Dan Nica, cat si pentru numirea unui nou ministru”, au aratat sursele citate.
In cazul in care PSD va refuza sa formuleze o propunere, atunci premierul va trimite Presedintiei nominalizarea pentru interimatul institutiei, au adaugat sursele.
Unii lideri PSD prezenti, duminica seara, la sediul central al partidului, au propus ruperea protocolului cu PDL si eventual initierea unei motiuni de cenzura alaturi de PNL, in cazul in care premierul Boc il va remania pe ministrul Dan Nica, fara ca o asemenea masura sa fie discutata in coalitie.