Premierul Emil Boc, ministru interimar al Educatiei, a anuntat ca a revocat ordinul fostului ministru Ecaterina Andronescu prin care directorii de scoli erau numiti de catre minister. „Am revocat ordinul prin care directorii de scoli erau numiti pe baza unui ordin de ministru”, a anuntat Boc, la iesirea din sediul ministerului.
Premierul s-a intalnit, vineri dimineata, la sediul ministerului, cu fostul ministru de resort Ecaterina Andronescu, pentru a prelua atributiile de ministru interimar al Educatiei. Ordinul, emis de Andronescu, prevede incetarea numirilor cu delegatie a directorilor de scoli, care erau facute de inspectorii scolari generali.
Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, „detasarea in interesul invatamantului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizeaza prin ordin al ministrului Educatiei, Cerecetarii si Inovarii, la propunerea consiliului de administratie al inspectoratului scolar”.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a spus, atunci, pentru MEDIAFAX, ca prin ordinul care abroga prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii scolari sa faca detasari pentru functiile de conducere a vrut sa se „asigure” ca numirile directorilor nu sunt facute politic.
Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, functiile de director erau ocupate prin concurs. In cazul in care, in urma concursului, posturile ramaneau vacante, numirile se faceau prin delegatie pana la organizarea concursului.
Premierul Emil Boc i-a cerut insa, la acea data, Ecaterinei Andronescu sa anuleze ordinul care ii confera acesteia dreptul de a schimba directorii de scoli, avertizand ca daca ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din functie.