Rahitismul este intalnit la tineretul tuturor speciilor, fiind insă frecvent la pui, purcei, căţei, mai rar la manji, miei şi viţei. Se caracterizează prin tulburări in mineralizarea oaselor, ceea ce duce la deformări osoase, articulare şi la fracturi.
Cauze şi factori
Printre cauzele care duc la apariţia rahitismului se numără diverşi fctori favorizanţi, ca de exemplu stabulaţia permanentă, lipsa de mişcare, absenţa luminii solare, parazitismul intestinal, inţărcările precoce. Nu trebuie omisă nici insuficienţa de aport de calciu, fosfor şi vitamina D3 la animalele care sunt hrănite cu furaje necorespunzătoare. Mai mult, de vină sunt şi tulburările de absorbţie care apar in primul rand din cauza dezechilibrului dintre calciu şi fosfor, specific diferitelor specii de animale, dar şi in cazul afecţiunilor digestive şi hepatice. Rahitismul trebuie considerat ca o boală generală in care, pe langă sistemul osos, este afectat imtregul organism, inregistrandu-se intarzieri in creştere, artropatii, constipaţii, diaree, scăderea rezistenţei generale a organismului, cu apariţia de infecţii intercurente.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este uşor de pus pe baza semnelor clinice, ţinand cont de varsta tanără şi de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă. Semnele caracteristice se constată cu prilejul palpării oaselor lungi şi a ciocului care au o consistenţă elastică (oase moi). Diagnosticul se confirmă prin examene de laborator.
Simptomele bolii
Faza prerahitică se mani-festă prin tulburări digestive, alternări de diaree cu constipaţie, apetit capricios, slăbire, absenţa voiciunii şi erupţia intarziată a dinţilor. Uneori apar şchiopături cu mers inţepenit şi dureros. In faza rahitică au loc scurtarea oaselor, deformări osoase şi articulare, deviaţii ale coloanei vertebrale, defor-mări la nivelul bazinului şi tulburări la nivelul dentiţiei.
Prevenire şi tratament
Ca in toate tulburările de nutriţie, prevenirea este cea mai importantă, realizandu-se prin asigurarea necesarului de calciu, fosfor şi vitamina D3 in furaje. Se recomandă expunerea animalelor la soare.
Tratamentul constă in redresarea metabolismului fosfo-calcic prin corectarea raţiilor alimentare. Pentru aceasta se recomandă premixuri care, prin aportul necesar de vitamine, minerale şi aminoacizi acţionează in combaterea rahitismului. In acest sens cele mai ridicate produse sunt Cavitrom, premix proteino-vitamino-mineral, Romzeofort şi Vita premix biomos. Mai mult, uneori este necesară suplimentare cu vitamine buvabile sau injectabile precum Vitamina AD3E, Multivitarom şi Vitamina C.